News

Românii, printre cei mai săraci europeni. Diferența e uriașă față de media Uniunii Europene

Românii rămân printre cei mai săraci europeni, de 11 ori mai săraci decât media Uniunii Europene, lucru arătat perfect de conturile și investițiile românilor.
01.02.2024 | 09:32
Romanii printre cei mai saraci europeni Diferenta e uriasa fata de media Uniunii Europene
Românii, printre cei mai săraci europeni. Diferența e uriașă față de media Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Conform datelor statistice, 60.000 de români au economii de 100 de ori mai mari decât alte 14 milioane de cetățeni, astfel că discrepanțele sunt uriașe. În România, averea pe cap de locuitor e estimată la 5.823 de euro, în timp ce media din UE e de 65.209 euro, adică de 11 ori mai mare raportat la România.

Românii sunt printre cei mai săraci europeni

Averea financiară se referă la fonduri de investiții, de pensii sau asigurări de viață și la depozitele bancare. Alarmant, cei 5.823 de euro pe cap de român plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa, chiar sub Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Românii sunt, așadar, la mare distanță de state precum Ungaria sau Polonia, și la ani lumină de Marea Britanie, unde averea medie e de peste 112.000 de euro. Și mai trist, discrepanțele dintre români și bogați în România sunt uriașe.

Adrian Mitroi, profesor de economie, are două explicații pentru acest lucru: românii preferă să investească în imobiliare, pentru că nu au educație financiară, în timp ce mulți dintre oameni nici măcar nu au ce să investească.

ADVERTISEMENT

“În cultura noastră financiară asigurările de viaţă, investiţiile bursiere, titlurile de stat sunt secundare. Nouă ne plac investiţiile imobiliare”, a declarat Adrian Mitroi, conform Observatornews.ro. Consultantul fiscal Gabriel Biriș nu este mirat de aceste statistici, în condițiile în care 2 milioane de români lucrează pe salariul minim pe economie.

“Avem un număr mic de români care au foarte mare parte din totalul acestor active financiare. Ceea ce înseamnă că imensa majoritate nu are nimic. Arată că imensa majoritate a românilor trăiesc de azi pe mâine, că nu au capacitatea să facă economii.

ADVERTISEMENT

Românii preferă să își investească banii în imobiliare

Avem, din 5 milioane de angajaţi, aproape 2 milioane care lucrează pe salariul minim, a declarat Gabriel Biriş, potrivit sursei citate. O soluție propusă de experți e găsirea unui al doilea job, însă această variantă poate să pară absurdă pentru omul modern, care oricum este epuizat psihic și fizic.

“Recomandarea este să nu ai bani deloc în contul curent. Să nu-i laşi să stea acolo degeaba. Să-i pui într-un cont de economii, într-un depozit pe perioadă mai lungă. Poţi să-ţi iei şi titlu de stat la bursă, pe care îl poţi vinde uşor”, a explicat profesorul de economie Adrian Mitroi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, România e lider absolut când vine vorba de numărul de proprietari. Asta, în condițiile în care 95% dintre români trăiesc în propria casă, deci preferă investițiile imobiliare și nu vor să audă de alte moduri de a-și înmulți banii. O explicație ar fi că oamenii nu au niciun fel de educație financiară, dar nici nu vor să-și asume niciun risc.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor...
FOTO ”Bijuteria” de 7.000.000 de euro din România, aproape de inaugurare: ”Lucrările vor fi gata”
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei