News

Românii, printre cei mai săraci europeni. Diferența e uriașă față de media Uniunii Europene

Românii rămân printre cei mai săraci europeni, de 11 ori mai săraci decât media Uniunii Europene, lucru arătat perfect de conturile și investițiile românilor.
01.02.2024 | 09:32
Romanii printre cei mai saraci europeni Diferenta e uriasa fata de media Uniunii Europene
Românii, printre cei mai săraci europeni. Diferența e uriașă față de media Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Conform datelor statistice, 60.000 de români au economii de 100 de ori mai mari decât alte 14 milioane de cetățeni, astfel că discrepanțele sunt uriașe. În România, averea pe cap de locuitor e estimată la 5.823 de euro, în timp ce media din UE e de 65.209 euro, adică de 11 ori mai mare raportat la România.

Românii sunt printre cei mai săraci europeni

Averea financiară se referă la fonduri de investiții, de pensii sau asigurări de viață și la depozitele bancare. Alarmant, cei 5.823 de euro pe cap de român plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa, chiar sub Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Românii sunt, așadar, la mare distanță de state precum Ungaria sau Polonia, și la ani lumină de Marea Britanie, unde averea medie e de peste 112.000 de euro. Și mai trist, discrepanțele dintre români și bogați în România sunt uriașe.

Adrian Mitroi, profesor de economie, are două explicații pentru acest lucru: românii preferă să investească în imobiliare, pentru că nu au educație financiară, în timp ce mulți dintre oameni nici măcar nu au ce să investească.

ADVERTISEMENT

“În cultura noastră financiară asigurările de viaţă, investiţiile bursiere, titlurile de stat sunt secundare. Nouă ne plac investiţiile imobiliare”, a declarat Adrian Mitroi, conform Observatornews.ro. Consultantul fiscal Gabriel Biriș nu este mirat de aceste statistici, în condițiile în care 2 milioane de români lucrează pe salariul minim pe economie.

“Avem un număr mic de români care au foarte mare parte din totalul acestor active financiare. Ceea ce înseamnă că imensa majoritate nu are nimic. Arată că imensa majoritate a românilor trăiesc de azi pe mâine, că nu au capacitatea să facă economii.

ADVERTISEMENT

Românii preferă să își investească banii în imobiliare

Avem, din 5 milioane de angajaţi, aproape 2 milioane care lucrează pe salariul minim, a declarat Gabriel Biriş, potrivit sursei citate. O soluție propusă de experți e găsirea unui al doilea job, însă această variantă poate să pară absurdă pentru omul modern, care oricum este epuizat psihic și fizic.

“Recomandarea este să nu ai bani deloc în contul curent. Să nu-i laşi să stea acolo degeaba. Să-i pui într-un cont de economii, într-un depozit pe perioadă mai lungă. Poţi să-ţi iei şi titlu de stat la bursă, pe care îl poţi vinde uşor”, a explicat profesorul de economie Adrian Mitroi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, România e lider absolut când vine vorba de numărul de proprietari. Asta, în condițiile în care 95% dintre români trăiesc în propria casă, deci preferă investițiile imobiliare și nu vor să audă de alte moduri de a-și înmulți banii. O explicație ar fi că oamenii nu au niciun fel de educație financiară, dar nici nu vor să-și asume niciun risc.

ADVERTISEMENT
Tags: