Life

Românii s-au săturat să lucreze în Italia: „E cea mai săracă”. Țările în care vor să muncească: „Salariul mediu e 2000 de euro”

Românii nu mai vor să lucreze în Italia și își îndreaptă atenția spre alte țări. Dorința comună a tuturor este să meargă unde sunt mai mulți bani.
16.11.2023 | 13:48
Romanii sau saturat sa lucreze in Italia E cea mai saraca Tarile in care vor sa munceasca Salariul mediu e 2000 de euro
Românii nu mai vor să lucreze în Italia. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Deși odată era preferata românilor, mulți părăsesc acum Italia și își îndreaptă atenția către țările vestice. Oamenii sunt ghidați de dorința de a avea un salariu mai mare și a duce un trai mai bun.

Românii nu mai vor să lucreze în Italia

În ultima vreme s-a constatat tendința românilor de pleca din Italia, pentru care foarte mulți au părăsit România. Salariile din Peninsulă nu mai sunt satisfăcătoare, iar atenția se îndreaptă acum spre parte de Vest.

ADVERTISEMENT

Indiferent de domeniul în care alegeau să lucreze, construcții, Horeca și așa mai departe, Italia a devenit acasă pentru mulți conaționali. Unii au petrecut aici ani buni, apoi s-au întors acasă unde și-au făcut proriile afaceri. 

Acum, majoritatea persoanele care au putere de muncă se mută în state precum Germania, Olanda, Anglia, Danemarca sau Suedia. Explicația acestui fenomen este simplă: românii se duc acolo unde banii sunt mai mulți.

ADVERTISEMENT

Se pare că aceștia nu doar că nu mai reușesc să economisească, dar nici traiul de zi cu zi nu este unul tocmai fericit. De altfel, inclusiv cei care s-au născut în Italia se plâng de condițiile actuale.

„În Italia de 30 de ani nu s-au mărit salariile! Până și italienii pleacă în alte țări”, a spus un bărbat pe un grup dedicat de pe Facebook despre situația îngrijorătoare din Italia, conform evz.ro. 

ADVERTISEMENT

Prețurile au crescut

Astfel că, după ce și-au stricat chiar și sănătatea printre străini, unii români aleg să o ia de la capăt în altă parte. „Este o decizie dificilă să părăsești o țară în care ai locuit și ai muncit ani de zile, dar când vine vorba de asigurarea unui viitor mai bun pentru familia ta, mulți aleg să plece”, a explicat Elena Popescu, o româncă în vârstă de 34 de ani care recent a început să lucreze în Germania.

„M-am intors cu copiii, deja adolescenți, soțul lucreaza în Elveția. Am stat 18 ani in Italia, nu mai e ce a fost. Am apucat lira, altă viață”, a spus o altă femeie. „Italia e cea mai săracă. Nu au italienii pentru ei ce sa mănânce dar să facă salarii mai mari 7 euro la ora și munca 12-15 ore!!!!”, și-a exprimat nemulțumirea cineva.

ADVERTISEMENT

Totodată, cei care s-au stabilit în alte țări spun că au salarii mai bune. „În Irlanda e mediu 2000 euro, dar mulți lucrează de la 2500 euro în sus. Și eu lucrez cu 3200 după taxe”, a explicat un român.

Rata muncitorilor români care emigrează din Italia a crescut cu 20% în ultimul an. Totuși, încă sunt un milion de conaționali care trăiesc încp aici, conform Institutului Național de Statistică din Italia.

„În ultimii ani salariul în Italia a rămas cam la fel, poate a și pierdut foarte mult faţă de alte state. În logistică un salariu mediu e de 1200, asistentele familiare de la 1000, 1200 maxim.

Ca să înțelegeți, pasta, spaghete înainte le cumpărai cu 60, 75 de cenţi, acum a ajuns la 1,40. Aproape s-au dublat. Și la carne a crescut cu 10-15 la sută”,a spus Radu Nicolae, membru al unei asociații de români din Italia, anul trecut.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink