News

Românii și-ar putea alege alimentele sănătoase mai ușor cu ”Semaforul verde”. Proiect folosit și în UE

Românii vor putea alege mai ușor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor datorită unui proiect de lege care are în prim-plan ”Semaforul alimentelor”, cum mai este numită etichetarea Nutri-Score.
09.05.2022 | 14:38
Romanii siar putea alege alimentele sanatoase mai usor cu Semaforul verde Proiect folosit si in UE
Românii și-ar putea alege alimentele sănătoase mai ușor cu ”Semaforul verde”. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege este pregătit de USR și printre obiectivele sale se numără stimularea industriei agro-alimentare pentru a oferi produse cu o calitate nutrițională sporită.

Semaforul alimentelor e implementat în multe țări din UE

În plus, datorită ”Semaforului alimentelor”, românii vor putea alege mai ușor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor. etichetarea Nutri-Score, este folosit cu succes în mai multe țări europene, iar rezultatele pozitive se văd deja, transmite Mediafax.

ADVERTISEMENT

Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene.

În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener, cel care a depus proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege vizează și limitarea bolillor cardio-vasculare

Pentru cei mai puțin familiarizați cu sistemul Nutri-Score, trebuie spus că acesta urmărește să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase. Limitarea bolillor cardio-vasculare, a obezității și a diabetului este un alt obiectiv al acestui program.

Pe lângă eticheta obligatorie, Nutri-Score informează consumatorul într-o formă simplificată despre calitatea nutrițională a produsului. Consumatorii vor avea la dispoziție 5 culori și 5 litere, de la A la E.

ADVERTISEMENT

Verdele închis indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutrițională, iar portocaliul închis este folosit pentru produsele cu o calitate nutrițională mai scăzută.

Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs. De asemenea, sunt luate în calcul două componente: aspectele care cresc calitatea produsului și aspectele care scad calitatea.

ADVERTISEMENT

La prima componentă sunt vizate conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase. La a doua se ține cont de valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi saturate.

Țări ca Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia folosesc Sistemul Nutri-Score. Studiile realizate în aceste țări arată că în cazul consumatorilor care au ținut cont de „Semaforul alimentelor”, calitatea coșului de cumpărături a crescut cu aproape 10%, conform Mediafax.

 

ADVERTISEMENT