News

România, lovită de un val de scumpiri. Cu cât s-au majorat produsele de bază în doar 2 săptămâni

În acest debut de primăvară, România a fost lovită de un val uriaș de scumpiri. În doar 2 săptămâni, coșul de bază al cetățenilor este considerabil mai ”piperat” decât la finalul iernii.
05.04.2022 | 10:32
Romania lovita de un val de scumpiri Cu cat sau majorat produsele de baza in doar 2 saptamani
Val de scumpiri. Cu cât s-au majorat produsele de bază din România în doar 2 săptămâni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Majorările prețurilor la energie și la carburanți au atras și scumpiri uriașe în ceea ce privește coșul de cumpărături obișnuit al românilor.

Val de scumpiri. Cu cât s-au majorat produsele de bază din România în doar 2 săptămâni

Dacă ne raportăm la ultimele două săptămâni, produsele de bază pe care le cumpără cetățenii s-au scumpit în medie cu 6 lei.

ADVERTISEMENT

Dat fiind sezonul în care ne aflăm, cel mai mult au crescut prețurile la legume. Numai în ultimele două săptămâni, prețul pentru un kilogram de roşii a crescut cu 3 lei. Valul majorărilor va continua cel puțin până în vară, apreciază specialiștii.

S-au mai scumpit ardeii cu 3 lei, salata verde cu 1 leu şi 50 de bani. Dacă e să vorbim de litrul de ulei, acum se plăteşte cu 11 bani mai mult.

ADVERTISEMENT

”Am terminat de făcut cumpărăturile. Am pus în cos 7 produse printre care ulei, apa, mălai, dar și legume cum ar fi roșii, salata, dovlecei și ardei kapia. În total pe aceste produse am plătit 56 de lei”, spune un român aflat la magazin, conform Antena 3.

Cu circa 14 zile în urmă, pentru aceleași produse, cetățeanul în cauză scotea din buzunar 49 de lei. Vorbim așadar de o scumpire cu 6 lei, adică 15% din valoarea coşului de cumpărături.

ADVERTISEMENT

Ce spun analiștii. Va continua valul de scumpiri?

Analiștii economici spun că preţurile alimentelor vor continua să crească pe măsură ce carburanţii, energia electrică şi îngrăşămintele se scumpesc la nivel internaţional.

”Mare parte din produsele alimentare pe care noi le cumpărăm din magazine vin din import. 2022 va aduce un vârf al scumpirilor la alimente cum nu s-a văzut în ultimii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Scumpirile vor atinge un maxim istoric în luna iunie, atunci când Banca Naţională ne anunţă că vom avea o inflatie de 11.28%”, declară analistul economic Adrian Negrescu, conform sursei citate.

Pentru a contracara valul greu de oprit al scumpirilor Guvernul ia în calcul să acorde vouchere în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru românii cu venituri mici.

Aceste ajutoare ar urma să fie folosite la cumpărarea alimentelor de bază. Executivul ia în calcul și majorarea valorii tichetelor de masă la 30 de lei.

ADVERTISEMENT