News

Românii spun care este cea mai puternică armată din lume și cea mai puternică economie. Răspunsuri surprinzătoare despre Rusia

Cea mai puternică armată și cea mai puternică economie din lume. Un nou sondaj prezintă ce spun românii despre aliați și despre Rusia
14.03.2024 | 09:49
Romanii spun care este cea mai puternica armata din lume si cea mai puternica economie Raspunsuri surprinzatoare despre Rusia
Un nou sondaj arată că românii au o bună percepție față de puternicii lumii și schimbările economice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate din români consideră că SUA au cea mai puternică armată din lume, urmată de cele ale Chinei și Rusiei, potrivit unui sondaj INSCOP Research. Sondajul prezintă date comparative cu unul pe aceeași temă realizat în 2021. Românii au mai răspuns care consideră că este cea mai puternică economie din lume și unde sunt respectate cel mai bine drepturile și libertățile individuale.

Eternii rivali, dar topul este același

Potrivit sondajului INSCOP Research, la întrebarea „Care țară considerați că are cea mai puternică armată din lume?”, 50,5% au menționat SUA (39,7 în 2021), 28,8 China (16,4 în 2021), și 14,3% Rusia (33,5 în 2021). Un procent de 0,9% au indicat altă țară în timp de 5,5% au fost non-răspunsuri.

ADVERTISEMENT

„Consideră că SUA au cea mai puternică armată din lume în proporţii mai mari decât media: bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat, angajaţii la privat. China este văzută drept ţara cu cea mai puternică armată din lume în special de către persoanele cu un venit scăzut şi de angajaţii la stat”, potrivit INSCOP.

Tigrul asiatic al economiei

În egală măsură, un procent de 35,5% (41,5% în 2021) consideră China drept cea mai puternică economie la nivel mondial, 31,7% (24,1% în 2021) au indicat SUA, 14,8% (14% în 2021) au indicat Japonia iar 12,6% (14,1% în 2021) au răspuns Germania. Un procent de 0,8% au indicat altă țară iar 4,7% au fost non-răspunsuri.

ADVERTISEMENT

„China este văzută drept ţara cu cea mai puternică economie din lume în special de către persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din regiunile Bucureşti-Ilfov şi Vest şi angajaţii la privat”, potrivit INSCOP.

Rusia și China, închisorile libertății

La întrebarea „în ce țară considerați că sunt respectate cel mai bine drepturile și libertățile aomenilor?”, 39,2% din respondenți (37,5% în 2021) au indicat Uniunea Europeană, 38% (38,4% în 2021) au indicat Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

La mare distanță, un procent de 8,2% (4,1 în 2021) au indicat China, 2,1% (4,3% în 2021) au indicat Rusia, 5,6% au indicat altă țară iar 6,8% au fost non-răspunsuri.

„Sunt de părere că în Uniunea Europeană sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor în proporţii mai mari decât media: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural cred într-o proporţie mai mare decât media că în SUA sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor”, potrivit INSCOP.

ADVERTISEMENT

Românii știu ce se întâmplă în lume

Potrivit lui Remus Ștefureac, directorul INSCOP, românii au o bună cunoaștere a raporturilor de putere între liderii lumii și evaluează corect situațiile militară economică și valorică.

„Evaluarea generică a principalelor repere de putere militară, economică şi valorică ale lumii arată o cunoaştere bună a acestora de către români, care identifică SUA drept puterea militară principală, urmată de China şi Rusia, ultimele două schimbându-şi poziţiile comparativ cu sondajul anterior pe acest subiect realizat în iunie 2021. Românii identifică China drept puterea economică principală, dar în scădere comparativ cu situaţia din 2021, diferenţa dintre China şi SUA reducându-se semnificativ de la 17 puncte procentuale în 2021 la mai puţin de 4 în 2024”, spune el.

Războiul început de Vladimir Putin în Ucraina a modificat percepția românilor în privința Rusiei ca mare putere militară, dar și în ceea ce privește economia Chinei.

„Percepţia Rusiei de mare putere militară pare să fi fost afectată de războiul din Ucraina, în timp ce percepţia Chinei de mare putere economică a fost probabil afectată de consecinţele economice ale pandemiei”, spune Ștefureac.

„Uniunea Europeană şi SUA sunt percepute de departe drept ţările/regiunile în care sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor”, conchide directorul INSCOP.

ADVERTISEMENT