News

Sondaj: Care sunt liderii mondiali în care românii au cea mai mare încredere. Topul e condus de Regele Charles, pe ce loc se află Donald Trump și Vladimir Putin

Sondaj: Liderii internaționali în care românii au cea mai mare încredere. Cine se află în top și ce locuri ocupă Vladimir Putin și Donald Trump
13.03.2024 | 11:08
Sondaj Care sunt liderii mondiali in care romanii au cea mai mare incredere Topul e condus de Regele Charles pe ce loc se afla Donald Trump si Vladimir Putin
Donald Trump și Vladimir Putin se bucură de notorietate în rândul românilor dar atât / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin, președintele Rusiei, Donald Trump, fostul lider de la Casa Albă, și Regele Charles al Marii Britanii sunt personalitățile internaționale care se bucură de cea mai mare notorietate în rândul românilor, potrivit unui sondaj INSCOP Research. În privința încrederii în personalitățile internaționale, liderul de la Kremlin e trimis de respondenți pe ultimul loc.

Potrivit INSCOP, în privința notorietății personalităților internaționale în percepția românilor – integrați în UE și în NATO – primul loc este ocupat de președintele Rusiei, Vladimir Putin. 99,5% din respondenți declară că au auzit de liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Pe locul al doilea se clasează fostul președinte al SUA, Donald Trump (96,4% notorietate), urmat de suveranul Marii Britanii, Regele Charles (93,3%) și de președintele SUA, Joe Biden (92,1%).

Urmează în clasamentul notorietății pentru români președintele Franței, Emmanuel Macron (89,1%), președintele Republicii Moldova, Maia Sandu (79,3%), președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (71,7%) și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz (65,9%).

ADVERTISEMENT

Regele Charles, în topul încrederii românilor

În privința încrederii în liderii internaționali, sondajul arată opțiuni diferite față de clasamentul notorietății. Astfel, românii au declarat că au „încredere multă și foarte multă” în Regele Charles al Marii Britanii (56,2%).

„Regele Charles al Marii Britanii  se bucură de o încredere ridicată mai ales din partea următoarelor categorii de populație: bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, cei inactivi pasivi, gulerele albe, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai ridicat”, precizează INSCOP.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi se află Maia Sandu (34%), urmată de Emmanuel Macron (32%). „Au încredere în Maia Sandu mai ales: bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat.

Bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și cei cu un venit mai ridicat tind să aibă cea mai multă încredere în Emmanuel Macron, președintele Franței”, explică INSCOP.

ADVERTISEMENT

Joe Biden și Olaf Scholz, alegerea „gulerelor albe”

Urmează în clasamentul încrederii Joe Biden (27,6%), urmat de cancelarul german Olaf Scholz (26,8%). „Au încredere multă și foarte multă în Joe Biden în special: persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din mediul urban și cei care nu au cont pe rețelele sociale.

Bărbații, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat au încredere în Olaf Scholz într-o proporție mai mare decât restul populație”, comentează INSCOP.

Putin și Trump, la coada clasamentului

Clasamentul continuă cu șefa executivului european, Ursula von der Leyen (25,9%), ultimele locuri fiind ocupate de Donald Trump (21,5%) și de Vladimir Putin (11,4%).

„Au încredere multă și foarte multă în Donald Trump mai ales: bărbații, tinerii sub 30 de ani și gulerele albastre. Persoanele cu educație superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat și angajații la stat tind să aibă cea mai multă încredere în Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În cazul lui Vladimir Putin, distribuția răspunsurilor (ponderea redusă a celor care au încredere multă și foarte multă) nu permite o segmentare în funcție de principalele criterii socio-demografice”, conchide INSCOP.

ADVERTISEMENT