News

Cât de periculos este războiul din Ucraina pentru noi. Un nou sondaj arată ce spun românii despre conflict

Cât de periculos este războiul din Ucraina pentru țara noastră. Un nou sondaj arată ce spun majoritatea românilor și ce vor pentru armată
12.03.2024 | 11:06
Cat de periculos este razboiul din Ucraina pentru noi Un nou sondaj arata ce spun romanii despre conflict
Un nou sondaj arată ce cred românii despre pericolul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Majoritatea românilor sunt de părere că războiul început de Rusia în Ucraina este periculos pentru țara noastră și sunt de acord să se aloce mai mulți bani pentru apărare, potrivit unui sondaj INSCOP Research.

Conflictul din Ucraina, periculos pentru România

Un sondaj INSCOP Research pe tema „războiul din Ucraina și alocarea mai multor bani pentru armată” arată că majoritatea românilor cred că războiul început de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraian vecină este periculos pentru România.

ADVERTISEMENT

„Conflictul din Ucraina este periculos pentru România”, sunt de părere 76% din respondenți, în timp ce un procent de 21,7 afirmă contrariul iar 2,3% au răspuns că nu știu sau nu au răspuns.

„Votanții PSD-PNL și ai AUR, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, angajații la stat cred într-o proporție ceva mai mare decât media că războiul din Ucraina este periculos pentru România. Sunt de părere că războiul din Ucraina nu este periculos pentru România mai ales: bărbații, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei inactivi potențial activi, cei cu un venit mai ridicat”, informează INSCOP.

ADVERTISEMENT

Mai mulți bani pentru armată

În privința alocării de bani mai mulți pentru armată și apăre, 59,8% din cei intervievați sunt de acord că, în contextul conflictului din Ucraina, acest lucru trebuie făcut.

Un procent de 36,6% nu sunt de acord cu creșterea cheltuielilor pentru armată iar un procent de 3,6% au răspuns „nu știu” sau nu au răspuns.

ADVERTISEMENT

„Sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru Armată mai ales: votanții PSD-PNL și ai AUR, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București și din mediul urban, angajații la stat și cei care nu au cont pe social-media. Nu sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru Armată mai ales: votanții ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus”, precizează INSCOP.

Zelenski: „Avansul rus în estul Ucrainei a fost oprit”

După ce armata sa a suferit eșecuri în fața forțelor rusești, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat optimist, luni, afirmând că „avansul Rusiei a fost oprit” și că situația pe front este „mult mai bună”. Liderul de la Kiev a acordat un interviu postului de televiziune francez BFMTV și cotidianului Le Monde.

ADVERTISEMENT

„Pot să vă dau informații proaspete: situația este mult mai bună decât a fost în ultimele trei luni”. „Înaintarea rusă a continuat în estul țării, astăzi comandamentul nostru, militarii noștri au oprit-o”, a spus el, potrivit traducerii în franceză a declarațiilor sale, scrie France 24.

„Copiii voștri nu vor muri în Ucraina”, a continuat președintele ucrainean, insistând asupra faptului că trimiterea de trupe străine nu este necesară pentru moment. La 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe în Ucraina în viitor „nu trebuie exclusă”, declanșând o intensă controversă internațională.

ADVERTISEMENT