News

Românii vor plăti mai mult pentru vacanțele la schi în Austria. S-au scumpit vignetele, iar amenzile din cauza anvelopelor ajung la 5.000 de euro

Prețuri mai mari în Austria, sunt afectați toți românii care merg la schi cu mașina. În plus, amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă sunt uriașe
06.11.2022 | 16:00
Romanii vor plati mai mult pentru vacantele la schi in Austria Sau scumpit vignetele iar amenzile din cauza anvelopelor ajung la 5000 de euro
Românii vor plăti mai mult pentru vacanțele la schi în Austria Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Austria rămâne una dintre cele mai bogate țări din Europa, dar este un fapt dovedit că se confruntă cu o criză fără precedent în diferite domenii. Indirect, această criză îi va afecta și pe românii care vor alege să meargă la schii în stațiunile din Alpii austrieci.

E posibil ca prețul vignetelor să crească și mai mult

Austria nu reușește să rămână imună la criză. Inflația a crescut cu 11% în luna octombrie și un număr record de companii au depus cereri de intrare în faliment.

ADVERTISEMENT

Sondajele arată că până la 83% dintre cetățenii austrieci sunt „extrem de îngrijorați” de direcția creșterii prețurilor, iar aproximativ 15% dintre ei se plâng că nu au suficiente fonduri pentru a plăti toate facturile. De asemenea, 18% spun că nu pot plăti ratele aferente împrumuturilor la bănci.

Efectele crizei au deja efecte în masă, lucru susținut și de faptul că 75% dintre cetățeni cumpără alimente mai ieftine în aceste zile, iar aproximativ 20% aleg să le cumpere doar pe cele de bază.

ADVERTISEMENT

În plus, în ajunul sezonului de schi, a fost anunțată o creștere a prețului vignetelor, lucru care îi va afecta direct pe români, care obișnuiesc să meargă în număr mare în vacanța de iarnă în această țară. Astfel, cea mai populară vignetă de pe autostrăzile austriece, care este valabilă 10 zile, va costa acum 9,90 euro, în creștere cu aproape 3%.

Vigneta cu valabilitate de două luni are și ea un preț nou, 29 de euro, în timp ce vigneta anuală va costa 96,40 de euro. Prețurile rămân totuși mai mici decât în ​​Slovenia, unde vigneta anuală costă 100 de euro, iar salariile sunt mai mici decât în Austria.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, experții avertizează că este posibilă o nouă creștere a prețurilor vignetelor, deoarece taxa de autostradă în Austria este ajustată automat la indicele prețurilor de consum.

De subliniat si faptul ca vigneta anuala este valabilă de la data de 1 decembrie a anului precedent până la data de 31 ianuarie a anului următor. Astfel, vigneta anuală pentru 2023 începe în decembrie și este valabilă până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Clubul Auto-Moto ÖAMTC și Serviciul Austriac de Asistență Rutieră, ARBÖ , avertizează șoferii că de la 1 noiembrie, conform reglementărilor legale, mașinile aflate în trafic trebuie să aibă anvelope de iarnă. Legislația austriacă prevede echipament obligatoriu de iarnă de la 1 noiembrie a acestui an până la data de 1 aprilie a anului următor. Pentru cei care nu respectă decizia obligatorie privind anvelopele de iarnă sunt prevăzute sancțiuni severe. În cazul unui control, poliția rutieră poate aplica o amendă de până la 5.000 de euro proprietarilor de autoturisme care nu au cauciucuri de iarnă în perioada menționată.

Care este situația în Bulgaria

O altă destinație preferată de români pentru schi este Bulgaria, vecinii de la sud așteptând un număr de turiști comparabil cu iarna lui 2019, înainte de pandemie. “Cei mai mulți oaspeți în această iarnă îi așteptăm din țările noastre vecine – România, Grecia, Turcia, Macedonia de Nord și Serbia“, spune Rumen Draganov, directorul Institutului de Analize și Evaluări în Turism din Bulgaria.

Dacă sunt achiziționate din timp, online, pachetele de schi sunt la aceleași prețuri de anul trecut. Spre exemplu, la Pamporovo oferta este valabilă până pe 20 noiembrie, dată până la care cardul pentru teleferic valabil 6 zile poate fi achiziționat cu 165 euro, iar un pachet complet, de aceeași durată, în care mai sunt incluse închirierea schiurilor, încălțămintea și Școala de schi (4 ore de schi + schi seara), costă 332 de euro.

În Bansko, prețurile rămân același de anul trecut la pachetele de schi și cardurile pentru teleferic achiziționate online până pe 10 decembrie, respectiv 418 euro pentru un pachet pe 6 zile și 253 de euro pentru card.

De altfel, Bansko este cea mai scumpă stațiune de schi din Bulgaria, iar Boroveț este cea mai ieftină, prețul pentru un pachet complet fiind aici de doar 218 euro.

ADVERTISEMENT