News

Românul Gheorghe Nica, găsit vinovat pentru moartea a 39 de imigranți vietnamezi. Ce pedeapsă riscă

21.12.2020 | 18:31
Romanul Gheorghe Nica gasit vinovat pentru moartea a 39 de imigranti vietnamezi Ce pedeapsa risca
ADVERTISEMENT

Gheorghe Nica, cetățean cu dublă naționalitate, română și britanică, a fost găsit vinovat de un tribunal din Londra de omuciderea a 39 de imigranți vietnamezi clandestini.

Conaționalul nostru făcea parte dintr-o amplă rețea de traficanți de persoane, iar condamnarea a venit după ce, în octombrie 2019, 39 de cetățeni din Vietnam au fost descoperiți morți în TIR-ul său.

ADVERTISEMENT

În urma unui proces de 10 săptămâni la tribunalul penal Old Bailey din Londra, șoferul român a fost găsit vinovat de 39 capete de acuzare de omucidere, în timp ce colaboratorul său, Eamonn Harrison a fost condamnat pentru aceleași acuzații.

Gheorghe Nica, declarat vinovat de moartea a 39 de imigranți. Românul riscă închisoare pe viață

Românul Gheorghe Nica (43 de ani) și nord-irlandezul Eamonn Harrison (23 de ani) au fost găsiți vinovați de judecătorii din Londra pentru omuciderea a 39 de cetățeni vietnamezi ale căror cadavre au fost descoperite într-o zonă industrială din Grays, comitatul Essex, estul Angliei, în octombrie 2019, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Nica a recunoscut în fața judecătorilor că aranjase transportul pentru două călătorii anterioare reușite de contrabandă de persoane în 11 și 18 octombrie anul trecut, dar a negat că ar fi fost implicat în tragedie în 22-23 octombrie.

Rețeaua de trafic de persoane condusă de Nica și de Harisson funcționa de cel puțin 18 luni, în ciuda faptului că a intrat în atenția autorităților în mod repetat.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa maximă pentru contrabandă de persoane este de 14 ani de închisoare, iar omuciderea este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viață. Judecătorul care a condus procesul a amânat pronunțarea pedepselor pentru 7, 8 și 11 ianuarie 2021.

În același dosar, alţi doi inculpaţi, şoferul de camion Christopher Kennedy şi Valentin Calota, au fost găsiți vinovaţi de sprijinirea imigrației ilegale.

ADVERTISEMENT

Cei 39 de cetățeni, morți în condiții greu de descris

Șoferul român și colegul său din Irlanda de Nord au încercat să introducă în Marea Britanie 39 de migranți ilegali, care au murit în remorca unui camion. Au murit, în urmă cu un an, 31 de bărbați și 8 femei cu vârstele între 15 și 44 de ani.

Descoperire macabră a fost realizată de polițiști în zona Grays, Essex, la 32 de kilometri de estul Londrei.

Cetățenii din Asia au murit în condiții greu de descris. Temperaturile din remorcă au atins 38,5 C, iar aceștia s-au sufocat în remorca utilajului condus de cei doi cetățeni din România și Irlanda de Nord.

Conform The Guardian, fiecare dintre ei plătise între 10.000 și 13.000 de lire sterline pentru a fi duși în Marea Britanie și încercaseră cu disperare să tragă alarma în timp ce se sufocau în interiorul remorcii frigorifice.

ADVERTISEMENT