News

Romeo Albu, locotenentul lui Sorin Oprescu, scapă de condamnarea din țară. Statul român le dă o mână de ajutor fugarilor penali

Romeo Albu, condamnat la 6 ani în dosarul lui Sorin Oprescu, scapă de executarea pedepsei în România. Albu este fugit în Italia împreună cu Bogdan Popa, fost șef al cimitirelor.  
28.11.2023 | 16:53
Romeo Albu locotenentul lui Sorin Oprescu scapa de condamnarea din tara Statul roman le da o mana de ajutor fugarilor penali
Omul de afaceri Romeo Albu, condamnat la 6 ani în dosarul lui Sorin Oprescu, își execută pedeapsa în Italia / Colaj foto: Fanatik / Surse foto / Poliția Română / Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Dacă nu poate să-și aducă fugarii în țară, statul român încearcă măcar să mai micșoreze lista acestora. Zilele trecute, Romeo Albu zis ”Romică”, omul care ascundea șpăgile fostului primar prin intermediul unor societăți comerciale, a primit un ajutor nesperat din partea autorităților române.

Romeo Albu a scăpat de condamnarea din România fără să miște un deget

Tribunalul București a admis, pe 22 noiembrie 2023, o contestație la executare formulată de Departamentul Executări Penale al Tribunalului București. Decizia a inclus anularea mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis în 13 mai 2022 de Curtea de Apel București, în dosarul lui Sorin Oprescu. Pe cale de consecință, instanța a dispus retragerea mandatului european de executare și a cererii de dare în urmărire generală. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT

Interesant este că Romeo Albu, în calitate de condamnat, nu a depus niciun efort pentru a scăpa de executarea pedepsei în țară, cu excepția unei audieri cerute de judecătorii români, prin videoconferință, la locul de detenție a acestuia. Potrivit unei adrese primite de Ministerul Justiției de la autoritățile italiene, condamnatul Romeo Albu își execută pedeapsa de 5 ani, 11 luni și 28 de zile (din care a fost dedus un an) în regim privativ de libertate la penitenciarul Montario. Decizia a fost luată de o instanță din Napoli, la scurt timp după ce solicitarea de extrădare venită din partea statului român a fost respinsă.

Statul român recunoaște că nu mai are ce face și îi lasă pe italieni să se ocupe de condamnat

Admiterea contestației la executare nu este echivalentă cu anularea condamnării. În acest caz, măsura se ia la solicitarea statului român, în momentul în care se constată că ”în cauză există o împiedicare la punerea în executare a pedepsei de 5 ani, 11 luni și 28 de zile”. Situația este generată de refuzul autorităților judiciare italiene de predare a persoanei condamnare, cu preluarea executării pedepsei de către acest stat.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, România își dă acordul ca Albu să-și execute pedeapsa în Italia, în condițiile stabilite de legea procesuală de acolo, lucru care face inutilă menținerea formelor de executare stabilite prin sentința inițială.

Bogdan Popa, omul cu șpaga, la un pas să scape și el

O decizie asemănătoare a fost luată, în luna ianuarie, și în cazul lui Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor, omul care-i aducea șpaga lui Oprescu la domiciliu. Acesta a primit 11 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul lui Oprescu, și s-a făcut nevăzut înainte de sentința Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

Și în cazul lui, instanța a decis că acesta poate să-și execute pedeapsa în Italia, însă DNA a contestat decizia, iar aceasta a fost admisă. Procurorii anti-corupție au găsit o portiță legală în Decizia-Cadru 2008/909/JAI, care face referire la principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești în Uniunea Europeană, și care obligă cele două state (cel care a emis condamnarea și cel de executare) la ”consultări între autoritățile competente”, lucru care nu s-a întâmplat în cazul de față.

”Prin urmare, în condiţiile în care dispoziţiile Deciziei-cadru 2008/909/JAI nu au fost respectate în ceea ce priveşte executarea pedepsei de 11 ani şi 6 luni închisoare aplicată condamnatului Popa Cornel Bogdan, statul român nu îşi poate pierde dreptul de urmări executarea pedepsei aplicate, astfel cum a fost stabilită, definitiv, de către autorităţile judiciare române”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

Locotenenții lui Sorin Oprescu, rol esențial în traseul banilor

Bogdan Popa și Romeo Albu au avut un rol esențial în dosarul lui Sorin Oprescu, fiind descriși de procurori drept personaje cheie în structura piramidală a mitei care ajungea la fostul primar al Capitalei. Primul avea rolul de a livra banii la domiciliul lui Oprescu, iar al doilea, de a face dispărute sumele prin intermediul unor firme pe care le deținea.

La final, fiecare primea câte un procent, cel mai mare fiind al lui Sorin Oprescu, 45%. Oamenii legii spun că este vorba despre circa un milion de euro.

Când DNA a organizat flagrantul la domiciliul lui Oprescu, acesta tocmai primea un plic cu 25.000 de euro de la Popa. Banii proveneau de la administratorul unei companii care primise o lucrare de la o instituție din subordinea primăriei Capitalei.

ADVERTISEMENT