News

Romsilva va înființa depozite pentru lemnul de foc: ”Să facem o livrare directă către consumator”

Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) anunță că va încerca să înființeze depozite forestiere temporare şi permanente pentru lemnul de foc, care este necesar românilor.
06.01.2022 | 17:28
Romsilva va infiinta depozite pentru lemnul de foc Sa facem o livrare directa catre consumator
Romsilva va încerca să înființeze depozite pentru lemne de foc. Sursa foto: Facebook Romsilva
ADVERTISEMENT

Dircectorul Romsilva, George Mierliţă, a anunțat înființarea depozitelor forestiere pentru lemnul de foc, astfel încât să aibă loc o livrare directă către consumator.

Totodată, prin noul demers, se dorește ca accesul în fondul forestier să-l aibă doar agenții economici atestați sau formațiile proprii ale Regiei.

ADVERTISEMENT

Depozitele forestiere ale Romsilva pentru lemnele de foc vor fi temporare și permanente

”Vom încerca să realizăm şi să înfiinţăm depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenţi economici atestaţi sau de către formaţiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite.

Cel puţin ca idee, m-am gândit la aducerea şi apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piaţă. Toate acestea au venit în perspectiva preţului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populaţie (…)”, a spus George Mierliţă, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Romsilva vrea să atingă 45% lemn fasonat în 2022

George Mierliță a mai spus că Romsilva are în vedere atingerea unei ponderi de 45% de lemn fasonat, în acest an. Procentul este din totalul masei lemnoase, obținută din fondul forestier naţional.

Liderul Romsilva a mai dat asigurări că sunt fondurile necesare pentru a ajunge la 45% de lemn fasonat.

ADVERTISEMENT

”(…) Aş începe cu câteva provocări, începând cu această ţintă prevăzută în Codul Silvic, de a realiza din 1 ianuarie 2023 acel procent de 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier naţional, proprietatea publică a statului, ca lemn fasonat. În acest sens, mi-am pregătit o oarecare strategie.

La această dată nu s-au finalizat cifrele pentru anul 2021, suntem undeva la un 32 – 33% din masa lemnoasă recoltată ca fiind valorificată ca masă lemnoasă fasonată. Ne propunem ca ţintă pentru anul 2022 un 43 – 45%. Vom încerca să creăm infrastructura, iar prima problemă o constituie accesibilizarea.

ADVERTISEMENT

Dacă punem România alături de celelalte state în ceea ce priveşte indicele de densitate a drumurilor forestiere în raport de unitate de suprafaţă, noi suntem undeva la 6 metri pe hectar, iar Germania e undeva la 40 de metri pe hectar. Deci, suntem departe. Avem fondurile necesare pentru a creşte acest procent cel puţin să ne apropiem de 8, 9, 10 metri pe hectar”, a mai detaliat directorul general al Romsilva.

Directorul Romsilva: ”În 2021 avem o scădere semnificativă a tăierilor ilegale”

George Mierliță a mai dezvăluit că în 2021 au scăzut tăierile ilegale din păduri. O astfel de situație s-ar datora ”Sistemului Informatic Integrat de Urmărire a Materialului lemnos (SUMAL), varianta 2.0”.

Pentrul noul an, George Mierliță vrea să stopeze și mai mult tăierile neautorizate ale lemnului.

”Am preluat din mers toate lucrările începute în mandatul trecut, în special pe cele de evaluare a amenajamentelor silvice, a planurilor de gospodărire a pădurilor. Sper să le termin într-un timp util, astfel încât cele două componente să fie într-o deplină armonie.

Îmi propun, în acelaşi timp, să reducem cât mai mult tăierile neautorizate în fond forestier. Pentru anul 2021 avem o scădere semnificativă a acestora. Cred că aceste scăderi se datorează în principal punerii în aplicare a aplicaţiei SUMAL 2.0, modificării cadrului legislativ în ceea ce priveşte Codul Silvic, sancţionării faptelor de tăiere, cât şi a celorlalte legi privind contravenţiile silvice”, a mai explicat George Mierliţă.

ADVERTISEMENT