News

Rotația premierilor între PNL și PSD, un aranjament riscant pentru liberali. De ce se tem oamenii lui Cîțu

PSD a cerut PNL ca postul de premier să fie ocupat prin rotație de către cele două partide, timp de un an jumătate fiecare, însă liberalii au temeri justificate față de un asemenea aranjament.
16.11.2021 | 14:12
Rotatia premierilor intre PNL si PSD un aranjament riscant pentru liberali De ce se tem oamenii lui Citu
Liberalii au temeri să accepte un social-democrat la șefia Guvernului chiar și temporar/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Social-democrații au lansat ideea ca postul de premier să fie ocupat prin rotație de către cele mai mari partide ale viitoare coaliții PNL-PSD-UDMR ca modalitate de asigurare a parității acestora în noua guvernare.

Deocamdată, liberalii nu au luat o decizie pe acest subiect foarte sensibil, urmând ca  liderul PNL Florin Cîțu să primească un mandat din partea conducerii partidului pentru a discuta o asemenea eventualitate.

ADVERTISEMENT

Liberalii nu par încântați de această variantă, iar motive de îngrijorare ar avea ținând seama că riscă scoaterea de la guvernare de către PSD în cazul în care premierul va deveni un social-democrat.

Rotația premierilor, contestată în PNL

Varianta ocupării prin rotație a postului de premier nu este exclusă de către președintele PNL. „Este o variantă. Eu am spus din primul moment că aceasta cu rotaţia premierilor este o variantă”, spunea Florin Cîțu în urmă cu patru zile.

ADVERTISEMENT

Urmează să mergem la președintele României cu două variante. Este varianta prin rotație, președinții celor două partide, vom vedea și varianta agreată de președinte”, declara, la rândul său, președintele PSD Marcel Ciolacu.

Deși la prima vedere, pare a fi un acord între cei doi lideri, negocierile s-au blocat în această chestiune întrucât o parte dintre fruntașii liberali nu vor ca PNL să piardă funcția de prim-ministru, unul dintre ei fiind prim-vicepreședintele Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT

Nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziţia de premier sau să accepte o eventuală rotativă. La BPN s-a votat intrare în negocieri cu PSD, nu s-a discutat şi subiectul rotativei. Primul lucru pe care va trebui să-l facă PNL va fi să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care Biroul Politic Național să-l voteze sau nu, dar în cazul în care se opun rotativei înseamnă practic ieşirea din negocieri cu PSD”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

Indirect, Rareș Bogdan a lăsat să se întrevadă și principala temere, anume ca social-democrații să fie primii care desemnează viitorul premier.

ADVERTISEMENT

Chestiunea premierului prima oară (…) să fie un premier PSD, indiferent de numele acestuia, (…) nu cred că vreun lider PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva”, a mai spus liberalul.

O înțelegere în care partenerii trebuie să se creadă pe cuvânt

Rotativa guvernamentală nu este reglementată în niciun fel la nivel constituțional fiind doar o înțelegere între partide, fără vreo obligație legală ca acestea să o respecte.

În momentul în care viitorul premier va fi instalat, depinde doar de acesta câtă vreme aliații de acum vor rămâne la putere. Potrivit Constituției, primul-ministru are dreptul exclusiv de a propune președintelui revocarea miniștrilor, iar o decizie a Curții Constituționale a statuat că șeful statului nu poate să se opună revocării astfel încât un ministru să rămână în guvern în pofida dorinței premierului.

În scenariul în care PSD va nominaliza prima dată șeful Guvernului, social-democrații vor ajunge în postura în care îi pot scoate pe liberali de la guvernare oricând doresc, iar președintele Iohannis nu ar avea nicio pârghie să se opună acestei decizii.

Mai mult, nu există niciun mecanism legal, în afara moțiunii de cenzură, prin care un premier PSD să fie nevoit să demisioneze după un an și jumătate pentru a lăsa locul unui liberal.

Nici varianta ca liberalii să nominalizeze cei dintâi primul-ministru nu oferă garanții suplimentare. În acest caz, ar trebui să renunțe la funcție după un an și jumătate, iar PSD să conducă guvernul pentru următoarele 18 luni, până la alegerile parlamentare din 2024.

Spectrul scoaterii de la guvernare ar fi în acest scenariu doar amânat până în preajma alegerilor. Previzibilele tensiuni din anul electoral ar putea duce la ruperea coaliției, iar PSD ar avea mecanismul prin care să rămână singur la putere în 2024.

Acest lucru s-a întâmplat și la primul guvern de „mare coaliție” de după 1990, cel format de către PDL și PSD după alegerile din 2008. Apropierea scrutinului prezidențial din 2009 a amplificat fricțiunile dintre cele două partide, iar social-democrații au fost expulzați din guvern.

În plus, liberalii au traumele lor în ce privește respectarea de către PSD a angaajamentelor luate față de PNL. La constituirea USL, s-a convenit ca cele două partide să-și împarte principalele funcții în stat: Victor Ponta la cârma Guvernului, iar Crin Antonescu să ajungă președintele României.

Ponta a ajuns prim-ministru în 2012, însă Antonescu nu a ajuns nici măcar să candideze la scrutinul din 2014. Ruperea USL a survenit pe fondul presiunilor pe care lideri importanți ai PSD le făceau asupra lui Ponta pentru ca partidul să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale.

Social-democrații nu au ce pierde

Pe de altă parte, PSD nu riscă nimic prin această rotație la șefia Guvernului. După alegerile din 6 decembrie 2020 și formarea coaliției PNL-USR-UDMR se părea că social-democrații sunt condamnați la opoziție pentru următorii patru ani. La mai puțin de un an de la alegeri, Marcel Ciolacu și ceilalți lideri PSD negociază intrarea la guvernare, ba chiar cer funcția de prim-ministru.

Chiar și în cazul în care nu o primesc, vor putea cere în compensație alte funcții importante în viitorul Executiv. Oricum, și cu un  premier liberal, nicio decizie importantă nu va putea fi luată în guvern fără acordul PSD. Social-democrații avea și după alegeri cel mai mare număr de parlamentari, iar grupurile PNL din Camera Deputaților și Senat sunt acum subțiate din cauza formării unui nou partid, preconizată de către fostul premier Ludovic Orban.

În eventualitatea în care viitorul premier liberal ar decide să scoată PSD de la guvernare, este puțin probabil ca acesta să reziste în funcție prea multă vreme, în contextul în care relația PNL cu USR este glacială, iar refacerea fostei coaliții pare iluzorie.

 

ADVERTISEMENT