News

Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor

18.04.2020 | 00:19
Rugaciunea care se citeste in Sambata Mare din Saptamana Patimilor
ADVERTISEMENT

Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor este una care i se adresează Domnului Iisus Hristos, în semn de mulțumire pentru sacrificiul suprem

Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămânii Patimilor, dar și ultima de dinaintea Învierii Domnului. Toți credincioșii se roagă și îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

ADVERTISEMENT

În această zi se intră pe sută de metri în pregătire Sfintelor Paşti. În majoritatea caselor se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi definitivează curăţenia.

Tradiția spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

ADVERTISEMENT

Pentru întreaga suflare creștină există o rugăciune specială care se citește în această zi de Sâmbătă. Astfel, tradiția bisericii spune că dimineața se rostește rugăciunea din Sâmbăta Mare, în semn de mulțumire pentru sacrificiul suprem. Iată ce trebuie să rostești astăzi, pentru iertarea păcatelor.

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu.

ADVERTISEMENT

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.

ADVERTISEMENT

Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!

ADVERTISEMENT