Life

Rugăciunea pe care e bine să o spui în dimineața zilei de Paște. Aduce prosperitate și alinare sufletească

01.05.2021 | 15:03
Rugaciunea pe care e bine sa o spui in dimineata zilei de Paste Aduce prosperitate si alinare sufleteasca
Rugăciunea pe care e bine să o spui în dimineața zilei de Paște. Sursă foto: Colaj Fanatik poze Pixabay
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care este rugăciunea pe care trebuie să o spui în dimineața zilei de Paște ca să ai parte de prosperitate și alinare sufletească, dar și sănătate pentru tine și cei dragi. 

Există o serie de obiceiuri și tradiții pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care sunt respectate cu strictețe de către cei credincioși. Ca să-ți meargă bine, este important să rostești o rugăciune chiar în prima zi de Paște.

ADVERTISEMENT

Învierea Domnului Iisus Hristos este o sărbătoare de o însemnătate aparte pentru creștinii ortodocși, fiind cea mai importantă din an. În afară de formulele de adresare pe care le folosim începând de duminică, trebuie să rostim și o rugăciune pentru liniștea și pacea noastră sufletească.

Rugăciunea pe care e bine să o spui în dimineața zilei de Paște. Aduce prosperitate și alinare sufletească

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, care îi aduce împreună pe cei dragi și le oferă ocazia să se bucure de clipe de neuitat unii lângă ceilalți. Ziua de duminică începe cu formulările „Hristos a Înviat!/ Adevărat, a Înviat!” în loc de salut, însă trebuie să ținem cont și de alte tradiții și credințe.

ADVERTISEMENT

Este bine să-ți începi ziua de Paște cu o rugăciune, dacă vrei să-ți meargă bine și să ai parte de prosperitate și alinare sufletească. Rugăciunea pe care e bine să o spui în dimineața acestei sărbători atât de importante este un lucru necesar în prima zi de Paște.

Sunt mai multe credințe și tradiții în prima zi a Învierii Domnului, iar rugăciunea de dimineață este una dintre cele mai importante. Iată ce trebuie să rostești de îndată ce îți începi ziua de duminică. Creștinii ortodocși trebuie să faă acest lucru ca să fie feriți de necazuri și să le fie bine.

ADVERTISEMENT

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine; Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţia trupurilor şi spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze; Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere. Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea pe care trebuie să o spui în dimineața zilei de Paște, potrivit lumeacredintei.ro.

Alte tradiții și obiceiuri importante de Paște

În afară de rugăciunea care se rostește în prima zi de Paște, creștinii trebuie să știe că există și alte tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători. În dimineața Învierii Domnului, credincioșii trebuie să privească într-o cofa cu apă neîncepută ca să aibă vederea bună tot restul anului.

De asemenea, se spune că e bine să te speli pe față cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ete pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, ca să ai parte de sănătate, prosperitate și spor în tot ceea ce faci. În ziua de Paște nu trebuie să mănânci oul cu sare, altfel se spune că o să transpiri tot anul.

ADVERTISEMENT

La masa de sărbătoare e bine să mănânci un ou prima dată, pentru că te menține sănătos tot anul, apoi pește și pasăre, ca să fii iute ca peștele și ușor ca o pasăre. Persoana cu care ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paște va fi cea cu care te vei întâlni pe lumea cealaltă.

Se spune că cei care se nas în duminica Paștelui sunt binecuvântați și au o viață luminată și plină de noroc, iar cei care mor în această zi ajugn direct în Rai și scapă de Judecata divină.

ADVERTISEMENT