Sport

După excluderea Rusiei, adversara României de sâmbătă este deja calificată la mondialul de rugby din Franța! Cum arată acum calculele calificării pentru stejari

Forul mondial de rugby a decis excluderea Rusiei din toate competițiile, dar nu a anulat rezultatele acestora din Rugby Europe Championship. Georgia profită și e deja calificată la Cupa Mondială.
10.03.2022 | 15:58
Dupa excluderea Rusiei adversara Romaniei de sambata este deja calificata la mondialul de rugby din Franta Cum arata acum calculele calificarii pentru stejari
România va fi informată în următoarele 48 de ore că va evolua la Cupa Mondială din Franța, după ce World Rugby va face anunțul oficial privind descalificarea Spaniei. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România va întâlni Georgia la finalul acestei săptămâni într-un meci decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială de rugby de anul viitor. Excluderea Rusiei și victoriile la masa verde pentru Georgia, Portugalia și Olanda îi obligă pe ”Stejari” să câștige ultimele două jocuri din Rugby Europe Championship.

Aparent fără miză, România – Georgia contează pentru ambele oponente

Forul mondial de rugby, World Rugby, a decis ca meciurile pe care Rusia le mai avea de disputat în actuala ediție a European Rugby Championship (ERC) să nu se mai dispute.

ADVERTISEMENT

”Meciurile programate și nedisputate ale Rusiei sunt considerate abandonate atâta timp cât durează suspendarea Rusiei ca membru al World Rugby”, a anunțat, azi, forul mondial.

Astfel, Georgia, Olanda și Portugalia, echipele pe care Rusia le mai avea de înfruntat în ERC primesc fiecare câte patru puncte fiind câștigătoare declarate, la masa verde.

ADVERTISEMENT

Neînvinsă în turneul de calificare, cu 8 victorii și o remiză, Georgia nu mai poate pierde locul 2 și este deja calificată la turneul final de anul viitor din Franța. Și totuși, gruzinii mai au o ultimă miză în cele două partide pe care le vor mai juca în campania de calificare, împotriva României, sâmbătă, și a Spaniei, pe 20 martie.

Georgia mai are nevoie de un punct pentru a fi matematic câștigătoarea Rugby Europe Championship 2022. Acest lucru pune, însă, o presiune și mai mare pe România, care este obligată să câștige meciurile cu Georgia și Olanda, ultimul chiar cu punct bonus pentru a fi sigură că va prinde locul 2.

ADVERTISEMENT

Concret, orice alt rezultat în afară de victorie în meciul de sâmbătă anulează șansele ”Stejarilor” de a mai prinde locul direct calificant la Cupa Mondială, în condițiile în care Spania și Portugalia ocupă locurile 2, respectiv 3, ambele cu câte 25 de puncte, trei mai multe decât România.

Cum se califică ”Stejarii” la Cupa Mondială

Calculele calificării sunt extrem de simple pentru România, însă ”Stejarii” sunt și la mâna celorlalte rezultate. Dacă vor învinge Georgia și Olanda, băieți lui Andy Robinson acumulează cel puțin 8 puncte, maximum 9, dacă vor învinge naționala din Țările de Jos cu punct bonus ofensiv, ceea ce ar însemna 30, maximum 31 de puncte la finalul campaniei de calificare.

ADVERTISEMENT

În acest moment al calculelor intră în ecuație celelalte echipe cu șanse de calificare. Spania și Portugalia se vor întâlni pe 13 martie, la Madrid. Pentru că lusitanii mai au un singur meci de disputat, pentru ”Stejari” at fi bine venită o victorie a acestora în Spania. Cel mai mult ne-ar ajuta un rezultat de egalitate, însă acestea sunt extrem de rare în rugby.

Spaniolii mai au în program, pe lângă meciul cu Portugalia, înfruntarea din Georgia, din ultima etapă a calificărilor. Dacă ibericii pierd disputa cu lusitanii, rezultatul de la Tibilisi nici nu mai contează pentru România, însă dacă gruzinii pierd sâmbătă la București, sunt obligați să obțină cel puțin un punct ca să fie siguri de locul 1.

Concret, Spania, care mai are de disputat două jocuri, la fel ca și România, nu trebuie să câștige mai mult de unul dintre ele, caz în care ar acumula 29, maximum 30 de puncte, iar ”Stejarii” trebuie să se impună atât un duelul de foc cu Georgia, cât și în cel din 19 martie din Țările de Jos, pentru a fi siguri de locul 2 și, implicit, pentru a-și asigura calificarea directă.

Există și opțiunea locului 3

Cele trei echipe încă implicate în lupta pentru calificarea la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor, Spania, Portugalia și România, pot să-și facă în continuare calcule luând în considerare și locul al treilea.

Cum Portugalia mai are un singur joc de disputat e evident că unica șansă a lusitanilor de a spera la treapta a treia a podiumului este o victorie la Madrid, contra Spaniei.

Pe de altă parte, un succes al ibericilor ar garanta României locul al treilea, întrucât e greu de crezut că ”Stejarii”, chiar dacă nu ar câștiga contra Georgiei, vor pierde meciul cu Olanda. În cazul în care va termina a treia în clasamentul European Rugby Championship, pentru România va urma un turneu de calificare extrem de dificil, în luna noiembrie.

ADVERTISEMENT