News

Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică. Vladimir Putin: „E capabilă să evite scuturile americane”

Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică. Vladimir Putin a anunțat că „este capabilă să evite scuturile americane”.
19.07.2021 | 14:32
Rusia a testat cu succes o racheta hipersonica Vladimir Putin E capabila sa evite scuturile americane
ADVERTISEMENT

Rusia a anunțat testarea cu succes a unei rachete de croazieră hipersonice „Tsirkon”. Vladimir Putin a anunțat, cu ceva timp în urmă, că racheta este capabilă „să evite cu succes scuturile americane”.

Racheta a lovit o țintă terestră după ce a fost lansată în apropierea Mării Barents, la o distanță de peste 350 kilometri, potrivit agenției Interfax, citată de Ministerul Apărării din Rusia și de Reuters.

ADVERTISEMENT

Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică. Vladimir Putin: „E capabilă să evite scuturile americane”

Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică „Tsirkon” (Zircon), capabilă să lovească „aproape orice țintă de pe glob”, după cum afirma Vladimir Putin în 2018.

Liderul de la Kremlin a mai declarat, la momentul respectiv, că o astfel de rachetă poate evita chiar și scuturile americane.

ADVERTISEMENT

Racheta a fost lansatăde pe nava Amiral Gorşkov, aflată în Marea Albă, potrivit surselor citate mai sus.

Acesta spunea, în urmă cu trei ani, că rachetele hipersonice „nouă generație de arme rusești capabile să lovească aproape orice țintă de pe planetă și să evite scuturile anti-rachetă americane”, potrivit digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Rachetele hipersonice se deplasează cu o viteză mai mare decât cea a sunetului. Totodată, acestea urmează o traiectorie mult mai joasă și mai plană decât rachetele balistice clasice.

În 2019 Moscova, și-a desfășurat primele rachete hipersonice cu capacitate nucleară.

„Caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei Tsirkon au fost confirmare în timpul testelor”, a mai precizat Ministerul Apărării Rus.

ADVERTISEMENT

Și SUA dezvoltă arme hipersonice încă de la începutul anilor 2000, potrivit unui raport al Serviciului de cercetare al Congresului SUA.

Unii experți din Occident au pus la îndoială eficiența noii generații de arme din Rusia. În același timp, aceștia au recunoscut faptul că viteza, altitudinea și manevrabilitatea unor astfel de rachete le face dificil de urmărit și identificat.

Rusia intenționează să adapteze sistemul de rachete Zircon la submarinele și navele sale de suprafață.

ADVERTISEMENT