News

Rusia, acuzată ca a furat date despre vaccinul AstraZeneca pentru a crea serul Sputnik V. Cum au reușit să le scoată din țară

Rusia a fost acuzată că a folosit un spion infiltrat în Marea Britanie pentru a fura date despre vaccinul Oxford/AstraZeneca pentru a crea propriul vaccin.
11.10.2021 | 13:58
Rusia acuzata ca a furat date despre vaccinul AstraZeneca pentru a crea serul Sputnik V Cum au reusit sa le scoata din tara
ADVERTISEMENT

Acuzațiile au fost formulate de surse din serviciile de securitate britanice, care susțin că scopul sustragerii datelor a fost ca Rusia lui Putin să poată crea propriul ser, Sputnik V, extrem de similar cu AstraZeneca și să câștige cursa pentru a produce primul vaccin eficient împotriva coronavirusului din lume.

Cum ar fi furat Rusia date despre vaccinul AstraZeneca

Sursele, citate de Daily Mail, au dovezi că un spion de la Moscova, infiltrat în Marea Britanie, a reușit fizic să sustragă datele secrete – dar nu este clar dacă este vorba despre un document din laboratorul sau fabrica gigantului farmaceutic sau un flacon cu medicamentul finit – apoi scoase ilegal din țară pentru a fi reproduse.

ADVERTISEMENT

Ministrul de interne, Damian Hinds, a afirmat luni că nu poate comenta acest caz – dar nu l-a negat – și a spus: „Este corect să presupunem că există cu siguranță state străine care ar dori în mod constant să pună mâna pe informații sensibile, inclusiv comerciale și secretele științifice și proprietatea intelectuală”.

Spionii MI5 au anunțat deja că hackerii ruși au lansat încercări repetate de a efectua atacuri cibernetice asupra Universității Oxford începând din martie 2020 – la aproximativ o lună după ce oamenii de știință britanici au anunțat că au început să dezvolte un vaccin.

ADVERTISEMENT

În aprilie anul trecut, Oxford/AstraZeneca au anunțat că încep primele studii cu subiecți umani – dar luna următoare Moscova a spus că a inventat propriul vaccin și, până în august, Vladimir Putin s-a adresat la televiziune poporului rus spunând că țara a câștigat cursa globală pentru crearea primul vaccin contra COVID-19.

S-a dovedit mai târziu că Sputnik V funcționează exact la fel ca omologul său britanic. Ambele sunt vaccinuri vectoriale virale, ceea ce înseamnă că ambele folosesc un virus inactivat pentru a transporta agentul imunitar care are ca misiune distrugerea coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Datele, cel mai probabil sustrase în timpul primelor studii pe oameni

Cronologia evenimentelor sugerează că Moscova ar fi putut sustrage datele în timpul primelor studii pe oameni din Marea Britanie.

Se ridică întrebări cu privire la cât de mulți spioni au fost implicați și dacă au fost prinși. Potrivit unor surse citate de The Sun că miniștrilor britanici li s-a spus că au dovezi că spionii care lucrează pentru Kremlin au furat datele despre vaccinul contra COVID de la compania farmaceutică multinațională pentru a-și proiecta propriul vaccin.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile vin la doar câteva luni după ce președintele Vladimir Putin a confirmat că a primit serul rusesc Sputnik V, în timp ce îi îndemna pe ruși să se vaccineze împotriva COVID.

În septembrie, rezultatele a două studii clinice timpurii desfășurate la Moscova și publicate în prestigioasa revistă britanică The Lancet au indicat că vaccinul rusesc Covid-19, care utilizează o tehnologie similară cu cea de la Oxford, a fost sigur și eficient.

Oamenii de știință ruși din spatele studiilor au spus că serul a stimulat un răspuns imun la toți participanții inoculați și nu a cauzat probleme grave de sănătate. Producția de anticorpi observați la pacienți a sugerat că vaccinul a reușit să pregătească corpul pentru a se putea lupta cu COVID-19.

Oamenii de știință occidentali independenți au spus că rezultatele sunt „oarecum liniștitoare”, dar au avertizat că studiile sunt prea mici pentru a justifica injectarea a milioane de ruși. Doar 76 de persoane au fost implicate în studiu, dintre care doar jumătate au fost de fapt inoculate, iar voluntarii erau cu toții sănătoși și mai ales cu vârsta de 20 și 30 de ani.

Studiile clinice au avut loc în două spitale din Moscova, Spitalul Burdenko și Spitalul Universitar Sechenov. Participanții au avut vârste cuprinse între 18 și 60 de ani și toți erau sănătoși, fără afecțiuni subiacente.

În faza 1 a studiului, voluntarilor li s-a administrat o doză redusă de vaccin pentru a vedea dacă devoltă efecte secundare negative. Aproape 60% dintre participanți au suferit unele dureri la locul de injectare, în timp ce jumătate au raportat febră – acestea sunt în general considerate efecte ușoare și acceptabile.

Patru din 10 au raportat o durere de cap, în timp ce un sfert se simțeau slăbiți sau lipsiți de energie și 24% au avut dureri musculare și articulare. Toate aceste simptome au fost ușoare și destul de frecvente în multe alte vaccinuri adenovirus, astfel încât Sputnik V a fost considerat sigur și bine tolerat.

Rezultatele studiului au apărut după ce Putin a confirmat că a primit serul Sputnik V. Kremlinul a spus anterior că Putin a primit un vaccin cu două doze în martie și aprilie, dar nu a oferit alte detalii și nu a publicat imagini cu el.

Putin, intervenție televizată pentru promovarea vaccinurilor rusești

Dar Putin și-a folosit intervenția anuală televizată, în luna iunie, pentru a prezenta cele patru vaccinuri produse de Rusia ca fiind extrem de eficiente și sigure, în timp ataca serurile care sunt utilizate pe scară largă în Occident.

„După cum puteți vedea, totul este în regulă și, mulțumesc Domnului, nu avem situații tragice după vaccinări precum AstraZeneca sau Pfizer”, a spus el, adăugând că 23 de milioane din cei peste 144 de milioane de locuitori ai Rusiei au fost vaccinați.

El a continuat: „Am crezut că trebuie să fiu protejat cât mai mult timp posibil. Așa că am ales să fiu vaccinat cu Sputnik V. Armata este vaccinată cu Sputnik V și la urma urmei sunt comandantul-șef. După prima doză, nu am simțit nimic. Aproximativ patru ore mai târziu, a existat o oarecare sensibilitate la locul injecției.

A doua doză mi-a fost injectată la prânz. La miezul nopții, mi-am măsurat temperatura. Era 37,2 Celsius. M-am culcat, m-am trezit și temperatura mea era de 36,6. Asta a fost.

Nu susțin vaccinarea obligatorie și continui să susțin acest punct de vedere”, a mai adăugat Putin.

În iulie, fabricile rusești de trolli pe internet au fost acuzate de o campanie anti-Pfizer printr-un raport al Network Contagion Research Institute. Documentul susținea că scopul acțiunii de dezinformare a fost promovarea propriului vaccin Sputnik V.

Tacticile utilizate de campania de defăimare au inclus lansarea și promovarea de materiale negative despre Pfizer în anumite țări.

Raportul a mai precizat spus că într-o abordare neobișnuită, firmele de marketing din Rusia să meargă direct la figuri populare pentru a încerca să le determine să acționeze pe platformele lor de Facebook și Instagram.

Raportul a susținut și că rușii au început să răspândească mesajele în Brazilia, India, Indonezia și Canada. Acest lucru se datorează faptului că aceștia credeau că aceste țări erau considerate ca potențiale piețe de export pentru Sputnik V.

ADVERTISEMENT