News

Rusia mută două unități de elită de pe front la granița cu Ucraina. Scopul tactic al acestei decizii

Moscova a decis să mute de pe front la granița cu Ucraina două brigăzi de trupe speciale ce aparțin Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ale Rusiei
20.05.2023 | 17:11
Rusia muta doua unitati de elita de pe front la granita cu Ucraina Scopul tactic al acestei decizii
Rusia mută de pe front două unități de trupe speciale. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Centrul Național de Rezistență din Ucraina a anunțat la 19 mai că unități ale Brigăzilor 3 și 22 ale Gărzilor Speciale ruse au fost desfășurate în satul Tyotkino din regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina.

Trupe speciale, mutate de pe front pe teritoriul Rusiei

O astfel de decizie, privind transferul unor unități de elită din apropierea liniei frontului, pe teritoriul Rusiei, la granița cu Ucraina, rămâne un mister cu privire la scopul tactic urmărit. Centrul Național de Rezistență din Ucraina, cel care a informat cu privire la această mișcare de trupe, a transmis că scopul urmărit este de a descuraja și dejuca acțiunile de sabotaj ale ucrainenilor, și chiar să îndeplinească chiar ele astfel de misiuni.

ADVERTISEMENT

„Potrivit Centrului Național de Rezistență, principalele sarcini ale unităților sunt activități de contra-sabotaj în zona de frontieră după operațiuni de succes ale partizanilor, acte de sabotaj și ridicarea moralului în rândul unităților descurajate ale Forțelor Armate Ruse de-a lungul frontierei”, notează publicația ucraineană Ukrainska Pravda.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat în analizele anterioare că posibilul rol al unor astfel de transferuri ale unor unități la zonele de graniță reprezintă o încercare de a țintui trupele ucrainene în zonele de frontieră. Astfel, armata ucraineană ar fi obligată să-și desfășoare propriile forțe pentru a putea răspunde unui posibil atac și să nu le poată folosi în alte zone mai importante de pe front.

ADVERTISEMENT

Unitățile de trupe speciale, slăbite pe front

Pe de altă parte ISW notează că cele două unități de trupe speciale erau desfășurate până acum în apropierea frontului, cu rol de forță de reacție rapidă. Această decizie de desfășurare a celor două unități de elită este cu atât mai surprinzătoare cu cât ele se aflau în zone de importanță strategică pe front.

Astfel, elemente ale Brigăzii a 3-a cu destinație specială a Gărzii au fost raportate anterior în apropierea zonei Kreminna din regiunea Luhansk, în timp ce elemente ale Brigăzii a 22-a cu destinație specială a Gărzii ar fi fost active în zona Orikhiv din vestul regiunii Zaporizhia.

ADVERTISEMENT

Analiștii de la ISW speculează că o altă posibilă explicație pentru această decizie ar putea fi aceea că cele două unități sunt, în fapt, puternic slăbite, fiind mutate într-o zonă mai liniștită a frontului.

„Nu este clar de ce conducerea rusă a luat decizia de a retrage astfel de elemente din sectoarele active ale liniei frontului în zonele din spatele Rusiei și este posibil ca aceste unități să fi suferit pierderi anterioare în operațiuni recente și să fi fost retrase și redistribuite pentru a se odihni și a se reface. Este puțin probabil ca desfășurarea acestor unități în zonele de frontieră să aibă efectele informaționale sau operaționale dorite”, se arată în analiza celor de la ISW.

ADVERTISEMENT

Ministerul ucrainean de interne a declarat la începutul lunii mai că a “format complet” opt brigăzi inițiale “de asalt”, care cuprind până la 40.000 de soldați, dar a adăugat că acestea vor avea nevoie de pregătire suplimentară înainte de a fi gata să participe la lupte.

Ihor Klymenko, ministrul de interne, a declarat într-un interviu că trupele vor fi reechipate, iar procesul de instruire va dura încă două-trei săptămâni înainte de a putea fi însărcinate cu “operațiuni de asalt ofensiv adecvate” alături de armata ucraineană.

ADVERTISEMENT