News

Rusia, mesaj oficial către SUA. Kremlinul amenință cu un ”răspuns militar” dacă nu i se acceptă garanțiile de securitate

Rusia a trimis un mesaj oficial către SUA în privința crizei ucrainiene. Kremlinul dă asigurări că nu plănuiește o invazie în Ucraina, dar amenință cu un ”răspuns militar” dacă nu i se acceptă garanțiile de securitate.
19.02.2022 | 14:38
Rusia mesaj oficial catre SUA Kremlinul ameninta cu un raspuns militar daca nu i se accepta garantiile de securitate
Rusia, răspuns pentru SUA în criza din estul Europei: ”Nu există și nu se planifică nici un fel de invazie în Ucraina”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rusia a trimis un mesaj oficial către Statele Unite ale Americii pe tema garanțiilor de securitate discutate în contextul crizei din estul Europei.

Documentul a fost primit de Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan și a fost publicat și de Agenția TAS.

ADVERTISEMENT

În scrisoarea oficială, regimul Putin susține că ”partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale și amenință direct că va lua măsuri de ordin militar şi tehnic dacă SUA nu vor accepta garanțiile cerute.

Rusia, răspuns pentru SUA în criza din estul Europei: ”Nu există și nu se planifică nici un fel de invazie în Ucraina”

Încă din debutul scrisorii, partea rusă ține să reclame faptul că SUA ”nu a oferit un răspuns constructiv la elementele de bază ale proiectului de tratat cu SUA privind garanțiile de securitate”.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Moscova reproșează SUA și NATO că au refuzat să ofere garanții conform cărora Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde către est.

”Precizăm că partea americană nu a oferit un răspuns constructiv la elementele de bază ale proiectului de tratat cu SUA privind garanțiile de securitate, elaborat de partea rusă. Este vorba despre refuzul de a mai extinde pe viitor NATO, despre revocarea”formulei de la București” conform căreia ”Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO” și despre renunțarea la planurile de înființare a unor baze militare pe teritoriul statelor care au făcut, anterior, parte din URSS, și care nu sunt membre ale NATO.Aceste prevederi au, pentru Federația Rusă, o importanță fundamentală.

ADVERTISEMENT

A fost ignorat caracterul de pachet al propunerilor ruse, din care în mod deliberat au fost selectate temele ”comode” care, la rândul lor, sunt ”răstălmăcite” în sensul creării unor avantaje pentru Statele Unite și pentru aliații lor. 

Activitatea militară tot mai intensă a Statelor Unite și NATO în imediata apropiere de granițele Rusiei este alarmantă. Cerințele ultimative de retragere a trupelor din anumite regiuni de pe teritoriul rus, însoțite de amenințări cu înăsprirea regimului de sancțiuni, sunt inacceptabile și subminează perspectivele obținerii unor acorduri reale.

ADVERTISEMENT

În absența disponibilității părții americane de a se ajunge la o înțelegere privind garanții ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, de asigurare a securității noastre din partea SUA și a aliaților lor, Rusia va fi nevoită să reacționeze, inclusiv prin realizarea unor măsuri de natură tehnico-militară”.

Rusia infirmă temerile Occidentului și spune că nu există niciun plan de ”invazie rusă” în Ucraina

De la cel mai înalt nivel al SUA și NATO, în speță președintele Joe Biden și secretatul general al Alianței, Jens Stoltenberg, s-a transmis mesajul că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este iminent sau o chestiune de zile până la invazie.

În replică, Moscova ține să precizeze că nu are în plan o invazie în statul vecin, ”așa cum afirmă Statele Unite și aliații lor”.

Nu există și nu se planifică nici un fel de invazie rusă în Ucraina, așa cum afirmă la nivel oficial, începând din toamna anului trecut, Statele Unite și aliații lor, motiv pentru care afirmațiile despre ”responsabilitatea Rusiei pentru escaladare” nu pot fi altfel estimate decât ca o încercare de a crea presiune și de a reduce la zero propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate.

Menționarea, în acest context, la obligațiile ce revin Rusiei în virtutea Memorandumului de la Budapesta, din 1994, nu au nici o legătură cu conflictul intern din Ucraina și nu se extind asupra circumstanțelor care au rezultat din acțiunea factorilor interni din această țară. Pierderea de către statul ucrainean a integrității teritoriale este rezultatul proceselor interne care au avut loc acolo.

Acuzațiile la adresa Rusiei cuprinse în răspunsul american, potrivit cărora Rusia ”a ocupat Crimeea”, nu suportă nici un fel de critici. În 2014, la Kiev a avut loc o lovitură de stat, ai cărei inițiatori s-au înscris, cu susținerea SUA și a aliaților lor, pe calea edificării unui stat naționalist, care încalcă drepturile populației ruse și rusofone, precum și ale altor etnii ”netitulare”, se mai arată în reacția Moscovei.

Rusia cere retragerea forțelor SUA din sud-estul Europei și din statele baltice

Rusia se arată revoltată de faptul că, în ultimele săptămâni, ”SUA și aliații lor au împins spre est infrastructura lor militară”. Astfel, Moscova cere oficial ”retragerea tuturor forțelor armate americane și a armelor desfășurate în Europa Centrală și de Est și Țările Baltice”.

(…) SUA și aliații lor au împins spre est infrastructura lor militară, au desfășurat contingente pe teritoriile noilor membri. Ei au ocolit restricțiile impuse de Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE) și au interpretat foarte superficial prevederile Actului Fundamental Rusia-NATO privind renunțarea la ”desfășurarea suplimentară cu titlu permanent a unor importante forțe armate”.

Situația astfel creată este inacceptabilă. Insistăm pe retragerea tuturor forțelor armate și a armamentului SUA desfășurat în Europa Centrală și de Est, în Europa de Sud-Est și în Statele Baltice.

Suntem convinși că potențialele naționale din aceste zone sunt absolut suficiente. Suntem gata să dezbatem această temă pe baza Articolelor 4 și 5 din proiectul de tratat propus de Rusia”, mai precizează Kremlinul.

ADVERTISEMENT
Tags: