News

Se teme NATO de Putin? Un general român dezvăluie: „Pregătește-te de război și va fi pace!”

NATO se pregătește în perspectiva unui război cu Rusia lui Putin și, în ciuda declarațiilor alarmante, generalul Virgil Bălăceanu dezvăluie scopul înarmării accelerate din Europa.
23.01.2024 | 16:21
Se teme NATO de Putin Un general roman dezvaluie Pregatestete de razboi si va fi pace
Generalul Virgil Bălăceanu comentează cursa înarmării care se desfășoară între forțele NATO și Rusia lui Putin (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

„Cine este mai bine înarmat în acest moment? NATO sau Rusia?”… Este întrebarea care flutură pe buzele multor cetățeni europeni, iar declarațiile oficialilor stau mărturie. Eirik Kristoffersen, liderul forțelor armate norvegiene, a declarat pentru site-ul dagladet.no că, pe măsură ce Rusia nu-și atinge obiectivele, frustrarea va crește, la Kremlin. Altfel spus, „timpul de care dispunem se scurge. Există acum o fereastră care ar putea dura între unul și trei ani, pentru a investi și mai mult într-o apărare sigură”. Este momentul oportun pentru a încerca o comparație ipotetică între cele două forțe militare, NATO și Rusia, dar, dincolo de calcule, un cunoscut general român dezvăluie adevărata strategie a îmbogățirii tehnicii și a forțelor militare ale Alianței Nord – Atlantice, care vizează… pacea.

Virgil Bălăceanu
Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă (sursa Antena 3 CNN)

Generalul Virgil Bălăceanu: „Eforturile speciale ale NATO sugerează să ne pregătim de război, ca să fie pace!”

Virgil Bălăceanu este fostul reprezentant al României la comandamentul general al NATO, de la Bruxelles, și un comentator avizat al actualelor conflicte din Ucraina și din Israel. În opinia sa, dincolo de amenințările care vin din est, unele dintre ele cu vădit substrat propagandistic, strategia Alianței este pe deplin justificată.

ADVERTISEMENT

„Eforturile speciale ale țărilor membre NATO sugerează altceva, și anume ideea „pregătește-te de război și va fi pace!”. Cu cât ești mai bine înzestrat pentru o confruntare armată, cu atât mai mult reprezinți un element de descurajare pentru Federația Rusă. Orice vulnerabilitate și fiecare reducere a bugetelor alocate armamentului, fiecare lipsă de pregătire în domeniul dislocabilității, toate acestea pot reprezenta anumite vulnerabilități”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, generalul în rezervă.

Cu toate acestea, Virgil Bălăceanu a atenționat asupra faptului că „ar fi eronat să pornim de la ideea că niciodată nu va exista un conflict între NATO și Federația Rusă. Dar părerea mea este că nu se va întâmpla așa ceva în perioada imediat următoare”.

ADVERTISEMENT

Președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă consideră că „nu te poți pregăti pentru un conflict generalizat peste noapte. Sunt necesari ani buni pentru ca o industrie de apărare să ajungă la calibrul unei industrii de război. Sporirea efectivelor, înzestrarea armatei, modernizarea tehnologiei militare, pregătirea psihicului colectiv și a măsurilor de protecție civilă, prelungirea sau găsirea unor forme alternative la serviciul militar necesită ani mulți…”.

Eirik Kristoffersen
Eirik Kristoffersen, liderul forțelor armate norvegiene, în timpul unui interviu (sursa hepta.ro)

Pe „terenul de joc”, Alianța Nord-Atlantică deține supremația

Generalul Virgil Bălăceanu a precizat că „Europa trebuie să se întărească din punct de vedere militar, pentru a reprezenta o forță, alături de ceea ce reprezintă capacitatea și forța nucleară a NATO. Este obligatoriu ca Alianța Nord-Atlantică să dețină o forță convențională și o pregătire la nivel societal care să demonstreze Federației Ruse că un război cu NATO i-ar fi defavorabil, inclusiv în perioada următoare”.

ADVERTISEMENT

În opinia interlocutorului FANATIK, raționamentul este simplu: „Cu cât ești mai puternic și mai bine înarmat, cu atât posibilul adversar evită sau chiar renunță să atace, pentru că nu are garanția victoriei”. Acesta este și motivul pentru care, în continuare, l-am provocat pe înaltul ofițer român la alcătuirea unui… clasament, după modelul „sportiv”. Cât este „scorul” în „meciul” NATO – Rusia, din punctul de vedere al forței militare?

Răspunsul a fost exemplificat cu date clare: „Să privim către site-ul Global Fire Power, unde poate fi observată ierarhia la nivel mondial. Acolo este demonstrată supremația statelor membre NATO, în frunte cu Statele Unite, în comparație cu Rusia. Pozițiile unor țări precum SUA, Germania, Franța, etc. oferă o perspectivă matematică asupra realității actuale. Indiferent dacă Rusia se situează pe locul 2, în urma Statelor Unite, este surclasată de potențialul statelor membre ale Alianței, calculat în comun”.

ADVERTISEMENT

„Chiar dacă excludem din discuție SUA, în cazul în care un alt stat (n.r Germania) se află în apropierea Rusiei, acest lucru denotă faptul că numai țara respectivă este capabilă să ducă un război împotriva armatei lui Putin. Dacă pornim de la analiza momentului în care Federația Rusă este angajată într-un război cu Ucraina cu o cantitate considerabilă de forțe umane și de echipamente militare, cu stocuri în mare măsură consumate într-un război deja de mare uzură, e greu de spus că Moscova ar putea fi pregătită de un conflict cu NATO. Alianța Nord-Atlantică nu participă la niciun război, ba, mai mult, se găsește în stadiul de dezvoltare a capacităților sale militare”, a detaliat generalul Bălăceanu.

Avioane România
Avioanele de ultimă generație ale Armatei Române, în timpul unui exercițiu desfășurat la Constanța (sursa hepta.ro)

„Implicarea într-un conflict cu NATO, un gest sinucigaș pentru Rusia”

Fostul oficial NATO este de părere că, „în acest moment, diferențele dintre cele două tabere sunt majore și probabil că vor rămâne în același stadiu, cel puțin în perioada următoare. Însă nu putem prevede evoluția situației de securitate, dincolo de felul în care, într-un fel sau în altul, se va încheia conflictul din Ucraina. Dar, după acest război, Federația Rusă va avea nevoie de o pauză relativ îndelungată pentru a-și reechipa armata, în urma pierderilor din Ucraina”.

Altfel spus, urmează ca „Armata Roșie” să-și refacă inclusiv resursele umane. Pe de o parte, este vorba despre pierderile suferite în Ucraina, iar pe cealaltă, despre sistemul de folosire a forței umane într-un război, dincolo de experiența pe care armata o capătă într-o situație de conflict.

„Moscova trebuie să-și îmbunătățească stocurile și să-și modernizeze armata, ținând seama că unele echipamente operaționale nu au performat. De asemenea, rușii trebuie să schimbe doctrina militară în ceea ce înseamnă modul de ducere a unui război, dar și tehnicile și procedurile de luptă, pe baza lecțiilor învățate din experiența avută în Ucraina. Iată că apar o serie de chestiuni care demonstrează că, pentru a deveni un competitor pentru NATO – chiar în condițiile în care Alianța nu și-ar moderniza și nu și-ar dezvolta capacitățile militare –, Federația Rusă are nevoie de o perioadă îndelungată”, a subliniat intervievatul nostru, care a continuat:

„Din aceste motive, la ora actuală nu putem vorbi despre implicarea Federației Ruse într-un conflict cu NATO, pentru că ar fi un gest sinucigaș. Putin și Rusia realizează această disproporție, iar în momentul de față ar trebui să ducă două războaie, cel din Ucraina și eventuala confruntare cu NATO. Îmi este greu să cred că, din punct de vedere economic, la ora actuală Rusia poate susține două confruntări militare”.

Amintiri cu războiul din Vietnam

Conform expunerii generalului Virgil Bălăceanu, există o serie de argumente care demonstrează că ar fi exagerat să afirmăm că Rusia este capabilă ca, în următorii ani, să înceapă războiul cu NATO, atacând unul dintre statele membre, chiar dacă în momentul de față se vehiculează nume din grupul Țărilor Baltice.

De altfel, inclusiv Deutsche Welle avertiza, de curând, asupra unui posibil atac al Rusiei asupra unora dintre statele membre NATO. Din acest motiv, Bundeswehrul a plasat deja trupe la baza lituaniană Rukla, care va fi mărită până la stadiul de divizie. În ciuda acestui fapt, expertul în securitate Christian Molling a arătat că Federația Rusă și-a adaptat producția de armament la economia de război, în timpul evenimentelor sângeroase din Ucraina.

„Unii spun că așa ceva s-ar întâmpla chiar anul viitor, ba chiar anticipează și perioada, referindu-se la vara lui 2025! Dar aceste analize trebuie să țină seama de situația actuală”, a argumentat interlocutorul nostru, care a oferit inclusiv un exemplu istoric:

„Războaiele provoacă schimbări, de la cele doctrinare, despre care vorbeam, la cele legate de înzestrare, de lanțul de comandă și de control, modificări ale sistemului de pregătire, etc. Războiul din Vietnam a determinat schimbări doctrinare, de înzestrare și de pregătire a armatei americane. Dar există și alte exemple…”.

Donald Trump
Donald Trump, „candidatul problemă” inclusiv pentru NATO (sursa hepta.ro)

Eventuala victorie a lui Trump, o provocare pentru Europa

Nu puteam încheia discuția noastră fără abordarea unui subiect arzător, în speță alegerile prezidențiale din SUA, care bat la ușă. Opinia publică internațională a speculat pe marginea faptului că, în cazul triumfului lui Donald Trump, există posibilitatea ca administrația americană să-și schimbe atitudinea, atât față de evenimentele din Ucraina, cât și în privința strategiei generale a NATO. Și totuși…

„Nu aș vorbi despre o modificare în politica NATO. Dar ar putea apărea schimbarea polului decizional al Alianței, dacă ne gândim la rolul posibilului viitor președinte Donald Trump. Însă în toate lucrurile există și un revers pozitiv”, a opinat ofițerul român.

„Posibila dezangajare a SUA din Europa ar avea un efect negativ, dar, de asemenea, ar provoca statele membre UE să investească mai mult în industria militară și să-și creeze propriile condiții, pentru a dispune de capacități de apărare și de descurajare la adresa Federației Ruse”, a încheiat generalul Virgil Bălăceanu.

 

 

ADVERTISEMENT