News

Rușii au o ”fermă de troli” la Sankt Petersburg, de unde își lansează propaganda. Cum sunt recrutați ”postacii”

Rusia își intensifică mesajele propagandistice pe care le răspândește prin intermediul unor ”postaci”, plătiți pentru acest lucru. Aceștia ”lucrează” într-o fostă fabrică din Sankt Petersburg.
01.05.2022 | 16:37
Rusii au o ferma de troli la Sankt Petersburg de unde isi lanseaza propaganda Cum sunt recrutati postacii
Trolii ruși activează într-o fostă fabrică din Sankt Petersburg / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așa-zișii troli ruși au ca scop declanșarea unui război informațional care să afecteze imaginea unor lideri occidentali și răspândirea propagandei Kremlinului, în contextul războiului din Ucraina.

Ferma de troli ruși din Sankt Petersburg, atac la Boris Johnson

Guvernul britanic a dat publicității un raport în care apar informații legate de o adevărată ”fermă de troli”, situată într-o fostă fabrică din Sankt Petersburg. Documentul respectiv ”arată modul în care Kremlinul utilizează această fabrică de troli pentru a-și răspândi minciunile pe rețelele sociale și în comentariile unor site-uri cu audiență mare”.

ADVERTISEMENT

Raportul nu este asumat de niciun specialist, din motive de securitate personală, susțin britanicii.

Printre liderii vizați de atacurile trolilor se numără: premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz, șeful diplomației europene Josep Borell.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o serie de nume importante din lumea artistică au fost vizate de atacurile informaționale, după ce și-au făcut publice opiniile legate de războiul din Ucraina. Printre acestea se numără: Daft Punk, David Guetta sau Rammstein.

Cyber Front Z, proiectul rusesc de propagandă online

“Nu putem permite Kremlinului şi fabricilor sale de troli să ne invadeze spaţiile online cu minciunile lor. Guvernul britanic şi-a alertat partenerii străini şi va continua să lucreze cu aliaţii săi şi platformele online pentru a combate operaţiunile ruseşti”, a reacţionat ministrul britanic de externe, Liz Truss.

ADVERTISEMENT

Documentul mai arată modul în care Kremlinul își recrutează oamenii în vederea transformării acestora în agenți de dezinformare. Agenții proruși ar fi recrutați prin Telegram, în funcție de mai multe criterii și apoi plătiți pentru a ținti conturi sau grupuri de influență din social media.

Gruparea de pe Telegram care s-ar afla în centrul acestei operațiuni poartă numele de ”Cyber Front Z” și are ca sediu o fostă fabrică din Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Cine este în spatele operațiunii

Se pare că gruparea este susținută de omul de afaceri Evgheni Prigojin, un magnat apropiat lui Vladimir Putin. Acesta a fost acuzat că a organizat operațiunea care a influențat procesul alegerilor din Statele Unite ale Americii, în anul 2016.

Prigojin se află pe lista persoanelor care au interdicție de a pătrunde în mai multe țări din interiorul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: