News

S-a aflat cu ce a fost otrăvit Aleksei Navalnîi, oponentul lui Putin. Autorităţile germane au dat verdictul. Reacția Moscovei

02.09.2020 | 17:41
Sa aflat cu ce a fost otravit Aleksei Navalnii oponentul lui Putin Autoritatile germane au dat verdictul Reactia Moscovei
ADVERTISEMENT

Verdict al guvernului german în cazul otrăvirii liderului Opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi. Potrivit oficialilor germani, Navalnîi a fost otrăvit cu temutul Novickok, un agent chimic neurotoxic care atacă sistemul nervos.

Această otravă a mai fost folosită pentru eliminarea altor persoane incomode pentru guvernul de la Moscova și pentru Vladimir Putin, iar atacurile au avut în țări europene.

ADVERTISEMENT

Testele toxicologice au demonstrat fără urmă de îndoială prezența în organismul lui Navalnîi a agentului chimic din grupul de otrăvuri Novichok, folosite în mod special de serviciile secrete ruse.

Aleksei Navalnîi, otrăvit cu Novichok

Aleksei Navalnîi a fost transportat la Berlin pentru a fi tratat, după ce a dat semne că ar fi fost otrăvit. Navalnîi s-a simțit foarte rău în timpul unuii zbor, pe 20 august, dintr-un oraș din Siberia spre Moscova.

ADVERTISEMENT

De atunci, politicianul rus, unul dintre cei mai aprigi critici ai președintelui rus Vladimir Putin, se află în comă profundă.

Apropiații săi au declarat că Navalnîi a fost otrăvit la comanda președintelui rus, Vladimir Putin, iar otrava i-ar fi fost plasată într-un ceai pe care politicianul l-a băut pe aeroportul din orașul siberian Tomsk, înainte de decolarea spre Moscova. Reprezentanții Kremlinului au negat aceste acuzații.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Berlin condamnă în termenii cei mai duri atacul chimic împotriva lui Aleksei Navalnîi și a cerut Rusiei să prezinte explicații în acest caz.

“Este o situație tulburătoare, aceea potrivit căreia Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac chimic în Rusia”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Berlin.

ADVERTISEMENT

Germania cere un răspuns comun european contra Rusiei

Potrivit BBC, cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu mai mulți miniștri de rang înalt ai cabinetului său pentru a discuta următorii pași pe care i-ar putea lua guvernul german.

La rândul său, Kremlinul a anunțat că nu a primit nici o informație din partea Germaniei prin care Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit cu agentul chimic Novichok.

Mai mult, Moscova a solicitat Berlinului să ofere detalii complete ale testelor medicale la care a fost supus Aleksei Navalnîi.

Procuratura generală de la Moscova a cerut informaţii Ministerului Justiţiei german referitoare la tratamentul lui Aleksei Navalnîi. Oficialii germani nu au răspuns imediat cererii reprezentanților justiției de la Moscova.

Luna trecută, imediat după incidentul în care a fost implicat Aleksei Navalnîi. procurorii ruşi au declarat că nu văd necesitatea unei anchete penale în legătură cu acest caz. În opinia procurorilor ruși, nu ar fi fost semnalată nici o infracțiune.

Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că nu exclude existența unui răspuns european comun la presupusa otrăvire a lui Navalnîi.
Merkel a amintit că o astfel de acțiune comună europeană a fost adoptată în cazul otrăvirii fostului agent Serghei Skripal în Marea Britanie. În urma acelui incident, țările europene au expulzat peste 30 de diplomați ruși.

Moscova nu crede în otravă

Presa de la Moscova a reacționat instantaneu după anunțul guvernului german și scrie că experţii în medicină legală din Rusia nu au găsit dovezi care să susţină acuzaţia că Alexei Navalnîi a fost otrăvit.

“Nu au fost găsite substanţe otrăvitoare în corpul şi pe hainele lui Navalnîi”, potrivit agenției oficiale de presă de la Moscova.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că autorităţile de la Moscova nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic Noviciok.

 

ADVERTISEMENT