News

S-a dat ordonanță: Regulile la ieșirea din țară se schimbă. Ce trebuie să facă românii care pleacă în străinătate

Regulile la ieșirea din țară se vor schimba începând cu 31 martie 2024, după ce țara noastră va intra în spațiul Schengen aerian și maritim, cel puțin pentru început.
23.03.2024 | 15:55
Sa dat ordonanta Regulile la iesirea din tara se schimba Ce trebuie sa faca romanii care pleaca in strainatate
S-a dat ordonanță: Regulile la ieșirea din țară se schimbă. Ce trebuie să facă românii care pleacă în străinătate. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Guvernul României a modificat deja regulile pentru părinții care vor ieși din țară alături de copii, astfel că din 31 martie românii vor putea călători fără control la documente atunci când se deplasează cu avionul. Conform acestei OUG, părinții trebuie să aibă asupra lor un act valabil, pentru ei și pentru copil, astfel că nu mai vor fi controlați de Poliția de Frontieră.

Ce trebuie să facă românii care pleacă în străinătate de la 31 martie 2024

Astfel, conform Știrile PRO TV, controlul documentelor va fi eliminat la plecarea de pe aeroporturile din România, dar și la sosirea pe un aeroport din spațiul Schengen. Conform modificărilor adoptate de Guvern, copiii nu vor mai fi obligați să prezinte documentele, atunci când sunt însoțiți de părinți, dar trebuie să le aibă asupra lor.

ADVERTISEMENT

În cazul în care unul dintre părinți nu este prezent, cei mici vor avea nevoie de acordul notarial al celuilalt părinte, sau o sentință judecătorească atunci când e vorba despre un părinte-custode unic. Mai mult, dacă cei mici călătoresc alături de un adult, fără părinți, aceștia acesta are nevoie de acordul ambilor părinți.

Trebuie menționat, însă, că Poliția de Frontieră va putea face controale aleatorii atunci când consideră, mai ales în cazul pasagerilor însoțiți de copii, pentru a se asigura că aceștia nu au fost răpiți. Aeroportul Otopeni este pregătit de această schimbare importantă, iar oamenii sunt bucuroși că nu vor mai sta la coadă.

ADVERTISEMENT

”Ar scuti foarte mult statul la coadă”, a transmis o femeie, bucuroasă de veste. ”Foarte bine, era momentul, de atâta timp de când am aderat la UE”, transmite un bărbat, nemulțumit că România a fost ținută la ușă atâția ani. Oamenii trebuie să știe că nu scapă de statul la coadă pentru permisul de îmbarcare.

După aceasta, pasagerii vor trece prin controlul de securitate și cel al bagajelor, însă se sare peste statul la ghișeul Poliției de Frontieră pentru controlul pașapoartelor. Așadar, din 31 martie aceste puncte de control dispar, dar asta nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să aibă un document valabil asupra lor, din contră.

ADVERTISEMENT

Românii scapă de statul la coadă pentru pașapoarte atunci când zboară în UE

”Au fost pregătite fluxurile pentru pasagerii Schengen, pentru pasagerii non Schengen, practic odată cu ora 0 a zilei de 31 martie, zona de control de paşapoarte nu va mai funcţiona, se va trece liber pe acolo. Acest control va dispărea, dar asta nu înseamnă că putem să venim la aeroport în ultimul moment”, a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale Aeroporturi București, conform sursei citate.

Același lucru se va întâmpla și în cazul controalelor pentru frontierele maritime, dar nu peste râurile navigabile sau peste Dunăre, pentru că acestea sunt considerate granițe terestre. Spațiul Schengen cuprinde momentan 27 țări, dintre care 23 din Uniunea Europeană și 4 din afara cesteia, mai exact Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

Momentan România și Bulgaria au fost acceptate în spațiul Schengen doar pentru traficul aerian sau maritim. Austria se opune vehement ca țara noastră să intre definitiv și în spațiul Schengen terestru, din cauza crizei migranților. Sunt șanse foarte slabe ca România să ajungă, așadar, în Schengenul terestru în următorii ani, potrivit specialiștilor.

ADVERTISEMENT