News

Prima țară din Europa care a decis să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși. Motivul pentru care vor tranzita România

O țară din Europa de Est a decis să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși, pentru prima dată de la 1 aprilie, astfel că aceștia vor putea călători în Europa.
16.03.2024 | 00:15
Prima tara din Europa care a decis sa elibereze vize Schengen pentru cetatenii rusi Motivul pentru care vor tranzita Romania
Prima țară din Europa care a decis să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși. Motivul pentru care vor tranzita România
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Bulgaria, care așteaptă ca cererile cetățenilor ruși să fie procesate de către angajații serviciului consular al Ambasadei Bulgariei la Moscova și al Consulatului General din Sankt Petersburg. Conform TASS, turiștii vor primi vize naționale pe termen scurt de tip C, eliberate până la 31 martie 2024.

Prima țară din Europa care a decis să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși

Acestea vor fi valabile doar pentru intrarea în Bulgaria, dar și pentru călătorii în România și Cipru. Cu toate acestea, există și varianta ca turiștii să primească vize pe termen lung de tip D, prin care rușii vor putea să viziteze și alte țări din spațiul Schengen. În condițiile în care România și Bulgaria se află în Schengen Parțial începând cu martie 2024, rușii vor putea circula liber în toată Europa cel puțin pe calea aerului.

ADVERTISEMENT

Așadar, rușii vor avea opțiunea să tranziteze România pentru a ajunge în alte țări din Uniunea Europeană. Controlul rămâne în schimb la frontierele terestre, unde Bulgaria și România așteaptă integrarea încă din 2007. În principiu Consiliul European ar fi de acord cu acest lucru, însă aderarea la Scenhen a fost blocată în ultima perioadă de Olanda și Austria.

Guvernul de la Viena se plânge că țara noastră permite migranților ilegali să ajungă în vestul Europei, astfel că nu s-ar impune integrarea în Schengen. De altfel, deși Comisia Europeană sau politicienii de la București par optimiști și anunță că țara noastră va fi în Schengen, Austria pare decisă să blocheze acest demers.

ADVERTISEMENT

Așadar, cancelarul Karl Nehammer transmitea acum câteva zile că ”sistemul (n.r. Schengen) nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”. Cu toate acestea, în anul electoralt 2024, eurodeputatul PSD Victor Negrescu nu vrea să dea vești proaste poporului român și anunță că există ”oportunitatea ca România să intre în Schengen în 2024”.

Interesant, aceeași opinie o aveau toți liderii politici din România și în trecut, înainte ca țara noastră să fie blocată subit de Austria în drumul spre libera trecere. Chiar și așa, Victor Negrescu, care este chestor al Parlamentului European, crede că trebuie ca țara noastră să demonstreze că merită să fie în Schengen.

ADVERTISEMENT

România ar putea intra în spațiul Schengen în 2024

Primul pas? Să arate că știe gestiona cum trebuie intrarea parțială în Schengen, pe cale aeriană și maritimă, din 31 martie 2024ș ”Mai avem câteva săptămâni până la respectivul moment şi cred că vom demonstra capacitatea noastră de a respecta exigenţele zonei de liberă circulaţie. Trebuie să continuăm eforturile noastre.

De aceea, şi aici, în Parlamentul European, am cerut creşterea fondurilor pentru protecţia frontierelor şi pentru asigurarea intrării complete a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, a declara Negrescu. ”Există BMVI (Border Management and Visa Instrument – n.r.), un mecanism pentru protecţia frontierelor, există şi un alt program dedicat pe zona aceasta de Schengen, proiect-pilot implementat în România de Comisia Europeană, care se dovedeşte a fi un succes, încercăm să-l extindem şi mai mult.

ADVERTISEMENT

Este un proiect pilot implementat la frontiera noastră cu Balcanii de Vest, cu Serbia în mod special”, a explicat eurodeputatul PSD. Așadar, țara noastră are pârghiile necesare de a primi sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a-și securiza granițele. ”Deci sunt multe lucruri care s-ar putea face cu fondurile respective, o parte ajungând deja în România. Deci România a beneficiat de acele fonduri. De altfel, astăzi, dacă mergeţi în aeroporturile din România, vedeţi aparatură modernă, toate acele aparate au fost achiziţionate din aceste programe pe care noi le-am consolidat prin demersurile făcute în Parlamentul European”, a mai exxplicat Negrescu.

ADVERTISEMENT
Tags: