News

S-a încheiat pelerinajul la Sfânta Parascheva. Trei persoane au ajuns la UPU cu Covid. Update

Cel mai mare pelerinaj din țară, închinarea la moaștele Sfintei Parascheva, din Iași, a luat sfârșit. Zeci de mii de oameni au luat parte la evenimentul religios. Între timp, au fost internați la UPU trei pelerini contaminați cu SARS-COV2.
15.10.2021 | 16:00
Sa incheiat pelerinajul la Sfanta Parascheva Trei persoane au ajuns la UPU cu Covid Update
ADVERTISEMENT
15-10-2021
13:07

Bolnavi de Covid după pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Trei pelerini au ajuns, în ultimele 3 nopți, la Unitatea de Primire Urgenţe de la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cu coronavirus. Ei provin din zone precum: Hunedoara, Bucureşti şi Botoşani.

”Pacienţii sunt în UPU şi au ajuns la noi în ultimele trei nopţi. Au fost depistaţi pozitivi”, a declarat la Digi 24 medicul-şef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Timp de șapte zile au luat parte la pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași 85.ooo de persoane din toată țara. Vineri, racla cu moaștele a fost reintrodusă în interiorul Catedralei Mitropolitane, mai ales că și numărul de credincioși veniți la fața locului a mai scăzut.

”În cursul dimineţii, a avut loc procesiunea prin care racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană.

ADVERTISEMENT

Practic, aici se încheie pelerinajul de anul acesta”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Artificii la final de pelerinaj

Așadar, toți cei care vor dori să se roage Sfintei Parascheva vor putea veni de acum în interiorul Catedralei Mitropolitane.

ADVERTISEMENT

În ultima zi de pelerinaj, joi seara, primăria a celebrat finalizarea evenimentului printr-un foc de artificii în centrul Iaşiului. Gestul a iscat o serie de critici pe reţelele sociale, din partea ieșenilor.

Purtător de cuvânt Jandarmeria Română: ”S-au stabilit măsuri astfel încât să se prevină aglomerarea”

Pelerinajul a mai iscat controverse legate și de numărul mare de oameni care s-au prezentat, având în vedere că România se confruntă cu valuri de infectări cu Covid. Autoritățile au dat asigurări că totul a fost bine organizat, încât să se respecte măsurile sanitare.

ADVERTISEMENT

” (…) Împreună cu organizatorii s-au stabilit măsuri astfel încât să se prevină aglomerarea şi respectarea măsurilor sanitare. A fost stabilit un culoar în care încap concomitent 3.500 de persoane.

A fost stabilit personal pe toată lungimea acestui traseu astfel încât să se verifice portul măştii, dezinfectarea mâinilor şi păstrarea distanţei sociale de un metru între pelerini”, a precizat Sorin Despina, purtător de cuvânt Jandarmeria Română, pe 13 octombrie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cum au mai existat controverse legate și de faptul că mulți credincioși sărutau sfintele moaște fără mască, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a oferit explicații:

”(…) Fiecare pelerin își manifestă credința așa cum dorește: unii ating doar cu mâna, alții ating cu fruntea, alții au în mână o iconiță sau o hăinuță și o ating de sfintele moaște.

Alții, într-adevăr, își dau masca jos și le sărută. Este un act de credință și noi nu putem interveni în relația aceasta a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui. (…)

Decența cred că își spune cuvântul, fiecare are bunul simț și știe ce să atingă și ce nu. Oamenii pot aduce o iconiță, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…)

Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r. SPS). Îi lăsăm să-și manifeste credința neîngrădit”, a mai spus pr. Constantin Sturzu.

ADVERTISEMENT