News

Salarii mai mari pentru bugetari. Urmează schimbări uriașe în acest sector

Statul cheltuie cu bugetarii mai mult decât anul trecut. Guvernanții dau asigurări că reducerea cheltuielilor este „principiul de bază”
28.10.2023 | 10:51
Salarii mai mari pentru bugetari Urmeaza schimbari uriase in acest sector
Statul cheltuie mai mult cu bugetarii decât anul trecut / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Execuția bugetară pentru primele nouă luni ale acestui an arată că cheltuielile pentru salarii sunt mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba de o sumă de 96 de miliarde de lei, cu 9,3 miliarde mai mare decât în 2022.

Cheltuieli mai mari pentru bugetari

Potrivit Ministerului Finanțelor, cheltuielile pentru salariile bugetarilor au crescut cu 10,8% față de primele nouă luni ale anului 2022. „Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 mld lei, respectiv 3,55% din PIB față de deficitul de 41,70 mld lei, respectiv 2,96% din PIB aferent primelor nouă luni ale anului 2022”, potrivit Ministerului de Finanțe.

ADVERTISEMENT

„Cheltuielile din componenta nerambursabilă a PNRR sunt de doar 984 de milioane de lei, adică circa 200 de milioane de euro – suma alocată fiind de 14,24 miliarde euro”, scrie România TV.

„Cheltuielile cu dobânzile au ajuns, la final de septembrie, la astronomica sumă de 25 de miliarde de lei, o majorare de 12,5% față de primele nouă luni din anul trecut. Această cheltuială reprezintă 1,5% din PIB”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

„Cheltuielile de personal au însumat 96,69 mld lei, în creștere cu 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6,1% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent”, arată Ministerul de Finanțe.

Ciolacu: „Reducerea cheltuielilor, principiul de bază”

„Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu”.

ADVERTISEMENT

„Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului inclusiv prin plafonarea sporurilor”, afirma luna trecută premierul Marcel Ciolacu.

Și cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 9,4% în ciuda asigurărilor executivului că ele vor fi reduse.„Cheltuielile cu bunuri și servicii  au fost 53,99 mld lei, în creștere cu 9,4% comparativ  cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 11,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 11,9% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate”, potrivit ministerului.

ADVERTISEMENT

„Chibzuirea banului public”

„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Pe scurt, stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern și derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură, birotică, de către autoritățile și instituțiile publice”, declara în urmă cu câteva luni ministrul Adrian Câciu.

 

ADVERTISEMENT