News

Marcel Ciolacu anunță o nouă Ordonanță de urgență: ”Vizează cheltuielile bugetare, la nivel central și local”

După pachetul de măsuri fiscale, promulgat joi de președintele Iohannis, premierul Marcel Ciolacu anunță o nouă Ordonanță de urgență pe cheltuielile bugetare.
26.10.2023 | 17:17
Marcel Ciolacu anunta o noua Ordonanta de urgenta Vizeaza cheltuielile bugetare la nivel central si local
Premierul Marcel Ciolacu anunță o nouă Ordonanță de urgență pe cheltuielile bugetare. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Joi, 26 octombrie, Marcel Ciolacu a anunțat o nouă Ordonanță de urgență (OUG) care vizează cheltuielile bugetare. Premierul spune că, în acest moment, obiectivul Guvernului este să nu existe niciun risc privind blocarea fondurilor europene.

Premierul Marcel Ciolacu anunță o nouă Ordonanță de urgență pe cheltuielile bugetare

În cursul acestei zile, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii cu măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacupentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”.

ADVERTISEMENT

Aproape în paralel, Marcel Ciolacu anunță că Guvernul pe care îl conduce urmează să adopte, vineri, o nouă Ordonanță de urgență cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare.

Aflat la Bruxelles, premierul dă asigurări că România nu va avea anul acesta “sub nicio formă” un deficit bugetar mai mare de 6%. Șeful Guvernului a fost întrebat dacă ţara noastră se va încadra, până la finalul anului, în ţinta de deficit de 5,5%.

ADVERTISEMENT

“Noi încercăm în continuare să ne încadrăm în 4,4%, asta este ţinta asumată de către România, dar avem şi această discuţie că este posibil să depăşim acest deficit. Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzanţelor, el trebuie să fie cel puţin cu 0,5% mai mic decât 6,2, cât a fost anul anterior”, a explicat Ciolacu, conform Agerpres.

Ciolacu, despre miza noii OUG: ”Prioritatea noastră: niciun risc pe blocarea fondurilor europene”

În ceea ce privește viitoarea OUG, premierul spune că cea mai mare miză a sa este să nu existe niciun risc privind blocarea fondurilor europene. ”Cred că, mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, ministrul finanţelor cu echipa tehnică şi cu echipa tehnică de la MIPE vor mai avea o deplasare la Comisia Europeană să detalieze.

ADVERTISEMENT

Mâine (n.r. vineri, 27 octombrie), eu, în şedinţă de Guvern, voi adopta o nouă ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce priveşte blocarea fondurilor europene. Aceasta este cea mai mare miză pe care am avut-o de la începutul mandatului şi pe care o am în continuare”, a transmis primul-ministru.

Referitor la depunerea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), şeful Executivului a afirmat că aceasta va fi depusă până la începutul lunii noiembrie”.

ADVERTISEMENT

Este aproape finalizată, a fost şi domnul ministru Burduja două zile la Bruxelles, la dânsul mai erau nişte restanţe de la fostul ministru, celebrul ministru al energiei dinainte, sperăm să le finalizăm. Mai este o discuţie pe jalonul 206, pe care ministrul Finanţelor va trebui să închidă aceste discuţii săptămâna viitoare”, a mai adăugat premierul Ciolacu.

ADVERTISEMENT