News

Ministrul Adrian Câciu, promisiune pentru români: ”Vom avea facturi mai ieftine la iarnă”

Românii nu ar trebui să aibă emoții în această iarnă când vine vorba de costurile energiei electrice, cel puțin asta promite ministrul proiectelor europene Adrian Câciu.
15.09.2023 | 09:59
Ministrul Adrian Caciu promisiune pentru romani Vom avea facturi mai ieftine la iarna
Ministrul Adrian Câciu, promisiune pentru români. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a promis de asemenea că TVA-ul nu va crește și va rămâne la 19% și în anul 2024. Referitor la facturile din această iarnă, Câciu a confirmat că plafonarea va rămâne în vigoare în anotimpul rece, pentru ca românii să își permită efortul de a plăti aceste facturi.

Ministrul Adrian Câciu, promisiune pentru români

”A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă.

ADVERTISEMENT

Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, a explicat ministrul la Digi24.

Referitor la plafonare, aceasta ar urma să fie menținută până în martie 2025, pe lângă faptul că Guvernul va pregăti scheme de sprijin pentru consumatorii casnici. Așadar, în ciuda faptului că miliardele de euro din PNRR scapă printre degete în fiecare zi coaliției de guvernare, politicienii rămân optimiști înainte de anul electoral 2024 și promit populației că totul va fi bine.

ADVERTISEMENT

”La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie, și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, deoarece contează mult cât a scăzut inflația. Vom avea facturi mai ieftine la iarnă”, a completat Câciu.

Între timp, gigantul Hidroelectrica a anunțat că vine în ajutorul românilor care vor putea să-și plătească facturile în această iarnă prin intermediul unei aplicații. Așadar, vremurile în care oamenii stăteau la coadă pentru a-și plăti facturi întârziate jumătate de an ar trebui să fie de domeniul istoriei.

ADVERTISEMENT

”Aplicația destinată clienților se află în stadiu de testare, urmând ca, ulterior lansării să i se adauge modulul de procesare a plăților (odată cu finalizarea procedurii de achiziție publică). Data estimată pentru lansarea aplicației este începutul lunii octombrie 2023”, au precizat reprezentanții Hidroelectrica.

Hidroelectrica are 500.000 de clienți și nu e străină de amenzile de la ANPC pentru că a întârziat facturile iarna trecută, chiar și mai multe luni. ”Aplicațiile destinate clienților noștri vor fi disponibile în curând pentru sistemele iOS și Android. Acestea sunt în curs de dezvoltare și momentan lucrăm la sincronizarea acestora cu bazele de date, urmând să parcurgem pe rând etapele de testare și lansare efectivă.

ADVERTISEMENT

Sincronizarea aplicațiilor cu sistemul informatic se va va realiza după probarea funcționării conforme a noilor softuri”, mai este precizat în comunicatul de presă al Hidroelectrica. Specialiștii au avertizat că există riscul ca această aplicație să dea rateuri, însă rămâne de văzut cum se va comporta în momentul în care va fi lansată spre finele toamnei.

ADVERTISEMENT
Tags: