News

Salarii suplimentare pentru bugetari. Până la 1.000 de lei în plus, pentru salariații de la stat care lucrează în weekend

Modificări salariale pentru câteva categorii de bugetari, care vor avea parte de indemnizații suplimentare pentru zilele lucrate în weekend.
05.08.2023 | 09:44
Salarii suplimentare pentru bugetari Pana la 1000 de lei in plus pentru salariatii de la stat care lucreaza in weekend
Guvernul vrea să-i motiveze pe angajații din sistemul de sănătate care fac ore spulimentare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu toate că guvernul a anunțat măsuri de austeritate, care ar putea afecta majoritatea sectoarelor bugetare, există și câțiva angajați la stat care se pot declara fericiți. Cei care lucrează în timpul weekendurilor sau a sărbătorilor legale vor fi recompensați cu generozitate de statul român.

Până la 38 de zile de concediu pentru angajații din sistemul medical

Doar câteva categorii de bugetari se vor putea bucura de indemnizații suplimentare pentru zilele lucrate suplimentar. Este vorba despre medicii și asistentele care se organizează în gărzi, pentru a fi prezenți non-stop în spitale.

ADVERTISEMENT

Personalul de specialitate medico-sanitar și cel auxiliar-sanitar se vor bucura de majorări salariale începând cu data de 1 august. Măsura a fost luată printr-o ordonanță de urgență, care prevede și alte recompense, în afară de cele financiare. Mai precis, personalul medical va primi vouchere de vacanță, iar limita de concedii de odihnă a crescut la 38 de zile lucrătoare.

„Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcție de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate”, se arată în textul ordonanței de urgență care va modifica Legea 95/2006.

ADVERTISEMENT

Cine va primi bani suplimentari la salariu

Potrivit noii ordonanțe de urgență, medicii specialiști și primari, care efectuează lunar o gardă vor primi, suplimentar, suma de 500 de lei, iar pentru două gărzi, în afara normei legale de bază, suma crește la 1.000 de lei.

Biologii, chimiștii și biochimiștii care au două gărzi pe lună vor primi, în plus, câte 500 de lei. Aceeași sumă o vor regăsi pe fluturașul de salariu, la finalul lunii, asistenții medicali, tehnicienii de radiologie și imagistică licențiați, asistenții medicali de laborator clinic licențiați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, asistenții licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenții dentari licențiați, de profilaxie dentară, de nutriție și dietetică, moașele, asistenții și surorile medicale, indiferent de nivelul studiilor, vor beneficia de o indemnizație suplimentară de 500 de lei. Toate sumele sunt brute.

De unde vin banii

În plus, toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari, a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează gărzi, vor primi între 100 și 300 de lei lunar, pentru fiecare zi lucrată în cele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare, arată RTV.

ADVERTISEMENT

Guvernul a mai anunțat că sumele necesare acoperirii acestor majorări salariale vor fi asigurate prin transferuri de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT
Tags: