News

Ce salariu are un senator / deputat din Parlamentul României. Câți bani primește timp de patru ani

06.12.2020 | 10:01
Ce salariu are un senator  deputat din Parlamentul Romaniei Cati bani primeste timp de patru ani
Parlamentarilor li se majorează indemnizațiile în funcție de salariul minim/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

La alegerile parlamentare din 6 decembrie nu sunt în joc doar viitoarea guvernare sau onoarea de a fi ales al poporului, cât și salariile consistente pe care le primesc parlamentarii, printre cele mai mari din întregul aparat bugetar.

Pe lângă sumele considerabile, există certitudinea că șansele ca acestea să scadă sunt minime în condițiile în care se calculează în funcție de nivelul salariului minim, fiind puțin probabil ca vreun guvern să aibă îndrăzneala să-și asume costurile politice presupuse de o eventuală reducere a acestuia.

ADVERTISEMENT

În plus, este suficient un mandat întreg de parlamentar pentru ca viitori deputați și senatori să-și asigure și o pensie specială care să le suplimenteze veniturile la bătrânețe.

Indemnizația parlamentarilor, calculată în funcție de salariul minim

În legislatura 2016-2020, indemnizația deputaților și senatorilor a crescut de mai multe ori, iar dacă viitorul guvern va decide să majoreze salariul minim de la 1 ianuarie, primii care vor sări în sus de bucurie vor fi chiar parlamentarii aleși duminică pentru că asta presupune că le vor crește și lor lefurile.

ADVERTISEMENT

Astfel, indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator simplu, fără nicio funcție de conducere în Parlament, are valoarea a nouă salarii minime brute pe țară garantate în plată. Dacă, de exemplu, salariul minim crește cu 100 de lei pe lună, parlamentarul respectiv va primi 900  de lei în plus la indemnizație.

La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei. Coeficientul crește pentru fiecare funcție de conducere pe care deputații sau senatorii le primesc fie în comisiile de specialitate, fie în cadrul Biroului Permanent.

ADVERTISEMENT

În consecință, și indemnizațiile lunare cresc după cum urmează: secretar de comisie – 19.136 lei, vicepreședinte de comisie – 19.552 lei, președinte de comisie – 20.176 lei, lider de grup – 20.800 lei, secretar sau chestor al Camerei Deputaților sau Senatului – 21.840 lei, vicepreședinte al Camerei Deputaților sau Senatului – 22.256 lei, președinte al Camerei Deputaților sau Senatului – 23.920 lei.

Indemnizații între 130.000 și 190.000 lei pe an

Acest nivel al indemnizațiilor a fost aplicat în 2019 și 2020. După impozitare, veniturile anuale din ultimii doi ani ai legislaturii au reprezentat sume consistente:

ADVERTISEMENT
  • președinte al Camerei Deputaților sau Senatului: 186.570 lei/an
  • vicepreședinte al Camerei Deputaților sau Senatului: 173.592 lei/an
  • secretar sau chestor al Camerei Deputaților sau Senatului: 170.352 lei/an
  • lider de grup parlamentar: 162.240 lei/an
  • președinte de comisie permanentă: 141.636 lei/an
  • vicepreședinte de comisie permanentă: 137.256 lei/an
  • secretar de comisie permanentă: 134.328 lei/an
  • deputat sau senator: 133.842 lei/an

Regulile după care se calculează salariile deputaților și senatorilor au fost stabilite prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Prevederile legii au intrat în vigoare de la 1 iulie 2017 astfel că președinții Camerelor aveau o indemnizație brută de 16.675 de lei, iar parlamentarii fără funcții în comisii sau Biroul Permanent una de 13.050 de lei.

O primă majorare a avut loc pe 1 ianuarie 2018, când salariul minim a crescut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei. În consecință, indemnizația brută a președinților a ajuns la 21.850 de lei pe lună și a simplilor parlamentari la 17.100. Pentru aceștia din urmă, creșterea venitului lunar net a fost de la 9.153 lei pe lună la 9.993 lei pe lună.

Un an mai târziu, salariul minim a crescut de la 1.900 lei pe lună la 2.080 fapt ce a atras automat creșterea salariilor din Parlament până la nivelul de astăzi. La 1 ianuarie 2020, salariul minim a ajuns la 2.230 lei și, pentru a evita o nouă majorare a lefurilor parlamentarilor, guvernul Orban a adoptat OUG 1/2020 prin care au fost înghețate salariile demnitarilor.

Duminică, 6 decembrie, au loc alegerile parlamentare pentru următorii 4 ani.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Dragostea plutește în aer pentru trei nativi. Taurii trebuie să se organizeze
Dragostea plutește în aer pentru trei nativi. Taurii trebuie să se organizeze
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României