News

Salariul minim crește de la 1 octombrie. Cât vor câștiga în plus peste 1 milion de români

Salariul minim pe economie va crește de la 1 octombrie 2023, însă creșterea nu e neapărat impresionantă pentru cei 1.5 milioane de români care așteptau vestea.
28.09.2023 | 10:13
Salariul minim creste de la 1 octombrie Cat vor castiga in plus peste 1 milion de romani
Salariul minim crește de la 1 octombrie. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Concret, de la 1 octombrie toți românii care sunt plătiți cu salariul minim pe economie vor primi 300 de lei brut în plus, iar cei angajați în construcții 500 de lei. Doar că, în realitate, atunci când vine vorba de salariul net, probabil banii primiți de oameni nu îi vor ajuta prea mult.

Cât vor câștiga în plus peste 1 milion de români

Conform Antena 3, Guvernul dă cu o mână și ia cu cealaltă, astfel că măririle minime de salarii și pensii vor fi ”compensate” de scumpirile din magazine, dar și de creșterea taxelor și impozitelor. Așadar, angajații care primesc salariul minim pe economie, care crește pe hârtie de la 3000 de lei la 3.300 de lei, vor primi de fapt 96 de lei în mână.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ca veștile să fie și mai rele, sindicatele spun că majorarea va fi de fapt de doar 66 de lei, adică o sumă mult prea mică pentru a face diferența dintre sărăcie și bunăstare. Probabil mai bine o vor duce angajații din construcții, pentru că ei nu plătesc momentan CASS, astfel că vor avea în mână 394 de lei în plus.

Doar că, după ce vor fi obligați să plătească CASS, deci nu vor mai fi scutiți de plată, vor băga în buzunar cu 56 de lei mai puțin. Rămâne de văzut dacă promisiunea lui Marcel Ciolacu, premierul României, că niciun român nu va fi afectat de măsurile fiscale, va fi adevărată.

ADVERTISEMENT

”Niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile fiscale pe care o să le ia Guvernul. Niciun om de rând. Eu nu pot să accept să ai, pentru 15%, să ai un beneficiu când tu ai salariu peste 10000 de lei. Eu să îți mai dau încă un spor de antenă de 15%. Sporurile sunt procentuale, nu nominale”, explica Marcel Ciolacu.

Singurii politicieni care au momentan de obiectat la aceste măsuri denumite apocaliptice de unii sunt cei de la USR și Forța Dreptei, care vor sesiza Curtea Constituțională. ”Dacă un om politic, Alina Gorghiu, pentru a-și sprijini șeful, pe Marcel Ciolacu, a trecut peste argumentele de neconstituționalitate, noi nu vom face acest lucru și le vom pune pe masa judecătorilor Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

Avem convingerea că, judecând drept și patriotic, nu au cum să nu declare această lege neconstituțională în ansamblul său”, declară Cătălin Drulă, liderul USR. Mai mult, USR și Forța Dreptei, susținuți de mediul de afaceri și de specialiștii în domeniu, îl desființează pe Marcel Ciolacu, cel care și-a asumat acest pachet de creștere a taxelor și impozitelor.

”Practic, în acest moment, Marcel Ciolacu guvernează prin decret. Și mergem apoi la motivele care țin de dublă impozitare, de justa așezare a sarcinii fiscale. Toate principiile de drept și principiile de responsabilitate fiscală ale unui stat sunt călcate în picioare în numele alimentării clientelei de partid cu banii de care e nevoie pentru acele portbagaje pe care le-am văzut în aceste zile.

ADVERTISEMENT

Milioane și miliarde de lei sunt jefuiți din bugetul de stat și Marcel Ciolacu dă un atac economiei naționale, dă un atac mediului privat, vrea să le ia banii, să-i bage în portbagajul acestor oameni”, a completat Drulă. Specialiștii avertizează că măsurile luate de Marcel Ciolacu vor lovit puternic în economia și așa fragilă a României.

ADVERTISEMENT
Tags: