Pentru că toată lumea se pregătește de începerea sezonului rece, venim în ajutorul gospodinelor cu o rețetă simplă, dar delicioasă, de murături pentru iarnă. Este cu specific unguresc și considerată o adevărată delicatesă în zona din care provine.
Sunt legume feliate, asortate și puțin condimentate, conservate în oțet, la rece. Merg de minune lângă mâncărurile din carne, fripturi, dar și cu orez sau mâncăruri vegetale, tocănițe sau ghiveci de legume.
Rețeta este culeasă dintr-un sat unguresc de la granița cu Serbia, datează de mai bine de un secol, și este păstrată cu sfințenie peste ani, conform savoriurbane.com.
Ingredientele necesare pentru un litru de ciolomadă, ele se pot multiplica în funcție de nevoile fiecărei gospodine:
Ceapa și morcovii se vor curăța, ardeilor li se va scoate cotorul. Apoi toate legumele vor fi spălate și, după asta, lăsate la uscat.
Cu ajutorul unei răzători mandolină (puteți să folosiți și un cuțit) , toate legumele se vor felia foarte subțire, după care se vor așeza într-un castron încăpător.
După ce au feliate și asezate în bol, legumele se vor condimenta folosind sare, piper boabe și piper măcinat, chimen, boabe de muștar zahăr și oțet. Toate ingredientele trebuie amestecate foarte bine.
Salata rezultată se va lăsa pe masă între 1-2 ore pentru ca gusturile să se omogenizeze. Legumele se vor înmuia și vor lăsa zeamă. Ulterior se va așeza în borcane sterilizate, iar în fiecare borcan se va adăuga cele două fâșii de hrean.
Deasupra tuturor se va pune apă și oțet în cantități egale. Tot ce a rămas de făcut este închiderea foarte strânsă a capacelor. Borcanele se vor depozita într-o încăpere răcoroasă și vor fi bune de servit în 4-6 saptămâni. Chiar dacă nu au conservanți, aceste murături vor rezista foarte bine de la 6 la 8 luni.