News

Salvamarii, disperați pe litoralul românesc. Încă doi tineri au intrat în mare și s-au înecat

Alți doi tineri s-au înecat pe litoralul românesc. Salvamarii sunt disperați pentru că oamenii ignoră orice avertisment. Românii nu se tem de amenzi și se aventurează în marea agitată.
10.08.2022 | 10:06
Salvamarii disperati pe litoralul romanesc Inca doi tineri au intrat in mare si sau inecat
Alți doi oameni au murit înecați pe litoralul românesc. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

A fost alertă la Costinești, unde doi tineri au intrat seara în apă și nu au mai ieșit. Salvatorii s-au folosit de două ambarcațiuni pentru a-i găsi, însă misiunea de căutare a fost oprită pe timpul nopții.

Alți doi tineri au murit pe litoral

Salvamarii au avertizat că steagul roșu va rămâne arborat pe litoral câteva zile, astfel că accesul în mare e interzis. Oamenii nu par curioși de acest aspect și continuă să-și piardă viața în valurile marii. Marea este foarte agitată pentru că vântul suflă cu putere, anunță salvamarii.

ADVERTISEMENT

În ultimele 48 de ore, nu mai puțin de patru turiști au murit înecați pe litoral, în timp ce un salvamar și-a pierdut viața în timp ce încerca să salveze un turist inconștient. Oamenii intră în mare, atrași de valurile mari, considerând acest lucru distractiv și defel periculos.

Oamenii ignoră riscul unui curent care poate să-i tragă în larg. Diferența dintre viață și moarte o poate face atitudinea înotătorului, potrivit specialiștilor.

ADVERTISEMENT

”În momentul în care înotătorul realizează că este prins de un astfel de curent și dus către larg, el nu trebuie să se panicheze și trebuie să înoate cumva către o altă direcție decât direcția de deplasare, astfel încât el să iasă din aceste jet”, a explicat Răzvan Mateescu, cercetător științific INCDM, potrivit Antena 3.

Cei care ignoră avertismentele salvamarilor ar trebui amendați, conform legii însă acest lucru nu se întâmplă. În alte țări din lumea civilizată amenzile sunt foarte mari. În Franța înotătorii ignoranți primesc amenzi de 1500 de euro, cei din SUA 1000 de euro, cei din Spania 2000 de euro.

ADVERTISEMENT

Vasile Borteș, șef al salvamarilor de pe litoral, a lansat un avertisment dur la adresa turiștilor și i-a criticat pe aceștia pentru modul în care țin să respecte regulile.

”Colacul nu e pentru plajă. Nu își iau medicamentația, leșină pe plajă. Părinții sau bunicii să aibă grijă de copii! Ieri ne-am confruntat cu trei cazuri de copii dispăruți. Ne-am transformat în babysitter? Să aibă grijă de copii!

ADVERTISEMENT

Ce să mai dai sfaturi, când de ani de zile batem monedă, aveți grijă la copii, luați-vă pastilele, stați la umbră, hidratați-vă, nu mai intrați în apă după ce ați mâncat sau băut! Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă.

După cum arată prognoza, s-ar putea să avem o săptămână și jumătate steagul roșu pe litoral. Salvamarii o să fie înnebuniți. Dacă până acum alergau 10 km, cred că azi vor alerga 15 – 20 de km ca să salveze fiecare om care oricum nu are ce căuta în apă, dar ei ignoră“, a declarat Vasile Borteș.

Salvamarul s-a plâns că oamenii nu ascultă sfaturile și, mai mult, îi înjură și amenință pe salvamari atunci când li se spune să nu intre în apă.

ADVERTISEMENT