News

Salvare miraculoasă a unei familii după cutremurul din Turcia. Cinci oameni au fost scoși dintre dărâmături

Echipele de salvatori aflate în Turcia continuă să scoată din ruine oameni care au rezistat zile întregi prinși în dărâmături.
11.02.2023 | 21:59
Salvare miraculoasa a unei familii dupa cutremurul din Turcia Cinci oameni au fost scosi dintre daramaturi
Șansele de găsire a altor supraviețuitori scad cu fiecare oră/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O întreagă familie, alcătuită din cinci persoane, a fost salvată în provincia Gaziantep din Turcia, în cursul zilei de sâmbătă, scrie antena3.ro. Casa lor se afla în apropierea epicentrului cutremurului de 7,8 grade care a avut loc în dimineața zilei de luni, în zona de graniță dintre Turcia și Siria.

Tot sâmbătă, o fetiță de numai șapte ani a fost scoasă din dărâmături în provincia Hatay, la circa 132 de ore de la seism. Salvarea acestor sinistrați este cu atât spectaculoasă cu cât șansele de recuperare erau foarte mici la un interval atât de mare de la cutremur, mai ales că temperaturile au fost foarte reduse în zonă.

ADVERTISEMENT

Presa internațională a semnalat mai multe cazuri de supraviețuire în condiții improbabile. Tot la Gaziantep, salvatorii au scos din ruine o fată, iar la scurtă vreme a fost scos și tatăl ei, Sezai Karabas. Acesta le-a cerut salvatorilor să continue căutările pentru a o recupera pe soția sa, despre care credea că este încă în viață.

Și Ergin Guzeldogan, 34 de ani, a reușit să supraviețuiască prins în ruine timp de șase zile, în provincia Hatay, una dintre cele mai grav afectate de către seismul de luni. Menekse Tabak, o femeie de 70 de ani, a rezistat 121 de ore până când a fost salvată, în orașul Kahramanmaras. Peste o sută de ore printre ruine au rezistat și doi adolescenți de 16, respectiv 14 ani.

ADVERTISEMENT

Au existat mai multe situații în care familii întregi au fost scoase dintre ruine. O mamă și cei doi copii ai săi au fost recuperați după 78 de ore, iar o mamă și fiica de 6 ani au trebuit să reziste 68 de ore.

Echipele de intervenție au descoperit șase persoane, printre care și un copil, care fuseseră prinși într-o clădire prăbușită din centrul orașului Kahramanmaras. Două surori, Fatma și Merve Demir, au fost descoperite după 62 de ore.

ADVERTISEMENT

În Siria au fost găsiți sub ruine, după 36 de ore, doi copii. De altfel, au fost găsiți mai mulți copii care au supraviețuit în mod miraculos. Cazul cel mai frapant este cel unui bebeluș, o fetiță, care a fost găsită cu cordonul ombilical atașat de mama care murise după naștere.

Yigit Cakmak, în vârstă de 8 ani, a fost salvat odată cu mama lui, dintr-o clădire prăbușită în provincia Hatay din Turcia, cei doi rezistând 52 de ore sub dărâmături. De asemenea, un alt copil, de 10 ani, a fost scos după 90 de ore.

ADVERTISEMENT
Tags: