News

Mărturia unei românce despre cutremurul devastator din Maroc: „Era ca și cum ai fi fost într-o barcă”

O română stabilită în Maroc a dat informații legate de modul în care a fost resimțit cutremurul și despre starea conaționalilor noștri din această țară.
09.09.2023 | 16:14
Marturia unei romance despre cutremurul devastator din Maroc Era ca si cum ai fi fost intro barca
Cutremurul din Maroc a dus la moartea a peste 800 de persoane/ Colaj Fanatic - Foto: Morocco World News
ADVERTISEMENT

Cătălina Bogoi este o română stabilită în Maroc și a relatat că seismul din noaptea de vineri spre sâmbătă s-a resimțit puternic chiar și la distanțe foarte mari de epicentru, cum este cazul orașului Rabat, aflat la 300 de kilometri de zona cea mai lovită.

La Rabat s-a resimțit foarte mult cutremurul. Pot să spun chiar că este chiar cel mai intens cutremur simţit vreodată, având în vedere și pe cele pe care le-am trăit în România. S-a mișcat totul, efectiv era ca și cum ai fi fost într-o barcă. Însă până la această oră, din ce știu, în Rabat nu sunt pagube. Toată lumea este îngrijorată cu privire la replici”, a declarat, la Antena 3, Cătălina Bogoi.

ADVERTISEMENT

Românii din Maroc ar fi scăpat nevătămați

Aceasta a precizat că ține legătura și cu alți români stabiliți în țara nord-africană, iar din informațiile pe care le are în momentul de față nu ar fi fost conaționali de-ai noștri care să fi murit sau să fi fost grav răniți în cutremur.

Într-adevăr, a fost foarte mult agitație, oamenii au ieșit în stradă, au fost țipete, lumea s-a speriat foarte rău, inclusiv noi. Însă din ce știu românii de aici, din comunitate, nu au avut de suferit (…) Am luat legătura între noi, în comunitate, imediat după ce s-au calmat un pic lucrurile. Nu sunt victime printre români, cel puțin nu de care să fi fost informați până acum”, a relatat românca.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Rabat nu erau speriați doar de posibilitatea unor replici puternice, ci și de eventualitatea unui tsunami, mai ales că orașul se află pe coasta Oceanului Atlantic. „Rabatul fiind un oraș de pe malul oceanului, bineînțeles că ne gândim și la ce e mai rău – valuri enorme. De altfel, autoritățile marocane au precizat că este interzis accesul pe plajă sau în proximitatea oceanului”, a mai spus Cătălina Bogoi.

Un cutremur puternic s-a produs în Maroc, în cursul nopții de vineri, 8 septembrie, la ora locală 23:11 (22:11 GMT). Seismul a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter și a afectat centrul țării, în zona munților Atlas.

ADVERTISEMENT

Potrivit US Geological Survey (USGS), epicentrul seismului a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, provincia Al-Haouz, la adâncimea de 18,5 kilometri, iar Centrul Național de Cercetare Științifică și Tehnică a anunțat că seismul ar fi avut o magnitudine de 7 grade.

Ultimul bilanț al numărului victimelor arată că cel puțin 820 de oameni au murit, iar alți 672 sunt răniți. Dintre persoanele rănite, 51 sunt în stare gravă. Cele mai multe decese au avut loc în zonele muntoase. În momentul de față, echipele de salvare încearcă să scoată cât mai mulți oameni dintre cei prinși sub dărâmături.

ADVERTISEMENT

Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor”, se arată în mesajul de condoleanțe transmis de către președintele României, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: