News

Șapte cutremure peste 4 au zguduit Turcia în ultimele ore. Căutările supraviețuitorilor seismului din 6 februarie vor fi oprite

Pământul continuă să se zguduie în Turcia numai duminică înregistrându-se cel puțin 31 de cutremure, dintre care șapte cu magnitudine peste 4 pe Richter.
19.02.2023 | 14:39
Sapte cutremure peste 4 au zguduit Turcia in ultimele ore Cautarile supravietuitorilor seismului din 6 februarie vor fi oprite
Clădire din Kirikhan, provincia turcă Hatay, distrusă de seismul din 6 februarie Foto: REUTERS/Eloisa Lopez
ADVERTISEMENT

Cel mai recent seism a avut o magnitudine de 4,5 și sa produs în estul țării la 14.04, ora României, conform datelor publicate de Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC).

Șapte cutremure peste 4 au zguduit Turcia în ultimele ore

Cutremurul s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, la distanță de 127 kilometri Nord-Nord-Vest de Şanlıurfa și la 16 kilometri Sud-Sud-Vest de Malatya.

ADVERTISEMENT

Operațiunile de salvare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie se vor încheia, anunță guvernul de la Ankara. Șeful Autorității pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență spune că operațiunile de salvare se vor încheia probabil duminică seara.

Președinția turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) spune că operațiunile de căutare și salvare s-au încheiat în majoritatea provinciilor, la aproape două săptămâni după cutremurele devastatoare din această lună din Turcia și Siria.

ADVERTISEMENT

“Bilanțul victimelor cutremurelor a crescut la 40.642 de morți, iar activitatea de căutare și salvare a persoanelor blocate sub dărâmături s-a încheiat în majoritatea provinciilor”, a declarat sâmbătă Yunis Sezar, șeful AFAD, în cadrul unui briefing de presă.

“Credem că vom încheia operațiunile de căutare și salvare până mâine (duminică n.r.) seară”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sud-estul Turciei și Siria vecină la 6 februarie, provocând moartea a peste 45.000 de persoane și lăsând peste un milion de oameni fără adăpost, alături de un cost economic estimat la miliarde de dolari.

“Ne aflăm în fața poate celui mai mare dezastru cu care ne-am confruntat în istorie. Pagubele provocate de cutremurele și replicile – care au fost peste 5.700 – nu s-au limitat doar la cele 11 provincii afectate”, a declarat Sezar.

ADVERTISEMENT

În Siria, au fost raportate peste 5.800 de morți, majoritatea în nord-vestul țării. Cifra nu s-a schimbat de câteva zile.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 26 de milioane de persoane atât din Turcia, cât și din Siria au nevoie de ajutor umanitar.

ADVERTISEMENT