News

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie. Mitropolia Moldovei, decizie radicală

07.10.2020 | 22:02
Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu se va mai organiza in perioada 815 octombrie Mitropolia Moldovei decizie radicala
ADVERTISEMENT

Din cauza cazurilor de COVID-19 care cresc în fiecare zi, guvernul a hotărât interzicerea românilor de a participa la pelerinaje dacă nu au buletin sau viză de flotant în localitatea în care acestea au loc.

Astfel, Mitropolia Moldovei a luat o decizie radicală pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, așa cum relatează stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea nu va mai avea loc în perioada 8-15 octombrie, așa cum era organizată, ci totul se va reduce la o singură zi. Numărul mare de cazuri de infectare cu coronavirus i-a împins pe toți să ia măsuri drastice.

Decizie radicală luată de Mitropolia Moldovei

Pandemia de coronavirus a afectat multe industrii și afaceri mici, dar și lumea religioasă. Credincioșii nu mai pot veni din toate colțurile țării pentru a merge la pelerinajul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

ADVERTISEMENT

În condițiile creșterii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, pelerinii din alte localități decât cea de domiciliu nu pot participa la pelerinaj.

Purtătorul de cuvânt al MMB, Constantin Sturzu, a transmis decizia radicală pe care a luat-o Mitropolia Moldovei. Va exista o singură zi de săvârșire a Sfintei Liturghii și se va renunța la perioada 8-15 octombrie.

ADVERTISEMENT

“Mitropolia a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie”, a declarat Constantin Sturzu.

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne în Catedrala Mitropolitană și nu va mai fi scoasă mâine, 8 octombrie, așa cum era programul inițial, din moment ce nu vor veni doar pelerinii care au domiciliul în Iași.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, este hotărât în comunicatul Mitropoliei.

Există și variante în cazul în care numărul pelerinilor este foarte mic. Prin urmare, “dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc. Dar vom informa din timp asupra oricăror decizii în acest sens”, a continuat Constantin Sturzu.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva va rămâne unul local, cu respectarea normelor de protecție și distanțare fizică (1,5 m între persoane) impuse de autorități. Enoriașii sunt îndemnați să nu pupe icoanele sau racla cu sfintele moaște și să respecte toate măsurile de prevenție impuse.

Intrarea persoanelor va fi permisă numai pe baza actului de identitate, pentru a verifica dacă au domiciliul sau nu în Iași.

 

ADVERTISEMENT