ADVERTISEMENT
Sporturi

Sateliții Starlink pe cerul României. La ce oră poți să vezi șirul luminos, în funcție de locul în care te afli. Video. Update

Autor: Alexa Serdan | 30.04.2020 | 18:21
Sateliții Starlink pe cerul României. La ce oră poți să vezi șirul luminos, în funcție de locul în care te afli. Video. Update
Când mai pot vedea românii sateliții Starlink pe cer? Sursa foto: captură video Youtube

Un șir luminos de mici sateliții Starlink care fac parte din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk a fost vizibil pe cerul României. Aceștia au putut fi observați în mai multe orașe din țara noastră oferind imagini uimitoare.

ADVERTISEMENT

UPDATE 21:56. Sateliții Starlink au putut fi văzuți, din nou, din București. Fenomenul urmărit de toată planeta a putut fi zărit după ora 21:30. Conform site-ului james.darpinian.com, aceștia vor putea fi urmăriți pe cer și în zilele următoare, de pe teritoriul României, în funcție de locul în care o persoană se află.

Sateliții Starlink au putut fi observați cu ochiul liber pe cerul din România

Sateliţii au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial, de la o înălțime de peste 500 de km distanță de Pământ. Proiectul lansat de Elon Musk este deocamdată în faza de testare, dar cu toate acestea a creat spectacol, dar și panică când au fost lansați sateliții.

ADVERTISEMENT

Acești mici sateliți sunt eliberați în spațiu și urcă foarte ușor putând fi observați cu ochiul liber de locuitorii din întreaga lume. Primii care i-au remarcat la începutul acestei săptămâni au fost cei din Europa de Vest, iar aseară a fost și rândul românilor. Oameni din București, Cluj, Timișoara sau Constanța au mărturisit că au observat pe cer șirul luminos de sateliți.

Mulți dintre cei care nu știau despre ce este vorba au lansat tot felul de conspirații și au asemănat șirul luminos de sateliți cu sania lui Moș Crăciun, OZN-uri sau alte teorii fanteziste, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ce sunt acești sateliți Starlink și cum ajută omenirea

Primul ciorchine de sateliţi a fost lansat cu mari emoții în mai anul trecut, iar de atunci au urcat pe cer un număr de circa 442. Proiectul lansat de Elon Musk își propune să se încheie la finalul anului acesta, începând ca din 2021 serviciul de internet prin intermediul acestora să fie disponibil, treptat, în mai multe țări din lume.

Acești sateliți au o greutate de aproximativ 200 de kilograme și sunt echipați cu un panou solar urcând prin mijloace de propulsie până la o altitudine de 550 kilometri față de planeta noastră. Sateliții Starlink sunt făcuți în totalitate de SpaceX, tot ei ocupându-se și de lansarea și operarea lor în spațiu.

ADVERTISEMENT

Datorită faptului că sateliții Starlink vor fi mult mai aproape de Pământ decât cei normali, vor oferi o conexiune mai consistentă de Internet, cu o latenţă mai mică. În plus, și viteza de transfer va fi una mult mai mare.

Când mai pot fi observați sateliții Starlink pe cerul din România

Cei care nu au putut vedea „trenul” de sateliți mai au această șansă și în zilele următoare, inclusiv duminică, 26 aprilie. Spre exemplu, astăzi, românii au șansa de a observa micii sateliți Starlink pe cerul din țara noastră începând cu ora 11:36.

ADVERTISEMENT

Programul lansării sateliților Starlink pe cer: 

  • 11:36, 40 de sateliți vor fi lansați pentru a se alătura celor deja aflați pe cer
  • 11.47, 20 de sateliți
  • 18:33, 8 sateliți
  • oo:29, 21 de sateliți.

Mai multe informații despre datele și orele exacte ale lansării sateliților Starkink pot fi aflate accesând site-ul james.darpinian.com.

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!