News

Satul care a dispărut de pe harta României. Locul de poveste a fost abandonat, casele sunt părăsite

Cătunul care nu mai apare pe harta românească. Regiunea impresionantă a fost dată uitării și locuințele au fost lăsate pustii.
27.01.2024 | 18:27
Satul care a disparut de pe harta Romaniei Locul de poveste a fost abandonat casele sunt parasite
Satul care nu mai apare pe harta României Regiunea impresionantă a fost dată uitării și locuințele au fost lăsate pustii. Sursa foto: captură video Youtube / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul care a dispărut de pe harta României. Locul de poveste a fost abandonat, casele sunt părăsite. Are o istorie veche în spate, care datează de la 1600. Se află la o distanță destul de mică de „Athosul” din țara noastră.

Cătunul care nu mai apare pe harta românească. Regiunea impresionantă a fost dată uitării și locuințele au fost lăsate pustii

Cătunul care nu mai apare pe harta românească. Regiunea impresionantă a fost dată uitării și locuințele au fost lăsate pustii. Casele au rămas în picioare cu toate cele necesare și par că își așteaptă și acum proprietarii de drept.

ADVERTISEMENT

Locuințele nu au fost preluate de nimeni până acum, de parcă niciun localnic nu ar fi avut urmași. Acesta este satul Călugărițele din județul Buzău, care se află extrem de aproape de comuna Colții de Sus, cunoscută drept Athosul României.

Acest loc s-a ridicat pe rămășițele unui schit de maici, a cărui vechime nu este una exactă. Există voci care spun că ar fi apărut în preajma lui 1600, însă abia în 1930 a început să se dezvolte din punct de vedere economic.

ADVERTISEMENT

La acea vreme în cătun trăiau mai bine de 240 de suflete. Oamenii erau foarte gospodari și se ocupau cu agricultura, dar și cu alte treburi. Locuitorii din Călugărițele erau iscusiţi căutători de chihlimbar, una dintre cele mai preţioase ambre de pe glob.

De asemenea, sătenii locului dețineau livezi întinse şi turme întregi de oi, capre şi vite. Așezarea fertilă și ferită de intemperiile vremii capricioase de la munte a fost o perioadă bună o regiune ideală pentru traiul oamenilor.

ADVERTISEMENT

Totul s-a schimbat într-o zi în care toți localnicii parcă s-au evaporat. Nimeni nu a mai fost văzut în cătunul Călugărițele, o veche legendă vorbind despre un motiv teribil pentru care s-a ajuns în această situație.

Legenda din Călugărițele și dispariția oamenilor

Legenda din satul Călugărițele are legătură cu maicile care au trăit cu sute de ani în urmă pe aceste meleaguri din județul Buzău. Fantomele lor s-ar fi întors din morți pentru a-i pedepsi pe săteni pentru că nu au păstrat amintirea lăcașelor de cult.

ADVERTISEMENT

Acest blestem a fost analizat de o echipă de cercetători, în cadrul unui proiect intitulat Ținutul Anei. Oamenii de știință au fost ani la rând fascinați de povestea din spatele cătunului unde localnicii au dispărut fără urmă.

Cercetătorii au reușit să observe cătunul vreme de doi ani, perioadă în care au fost realizate numeroase fotografii în condiții diferite și cu tehnici diverse. Două dintre aceste poze stau la baza acestei teorii cel puțin bizare cu fantomele.

Specialiștii sunt de părere că teoria nu este deloc fantezistă și merită să fie luată în calcul. Aici sunt multe locuri cu diferențe de temperatură de până la 5 grade. Se pare că de aceste regiuni nu se apropie nici măcar animalele sălbatice din zonă.

De ce a fost abandonat satul Călugărițele

Felul ciudat în care a fost abandonat satul Călugărițele are și o explicație normală. Foarte multă lume crede că oamenii au plecat din cătun din cauza drumurilor care sunt extrem de înguste sau a lipsei de teren locuibil.

Pământul nu era deloc de ajuns pentru extinderea locului. De asemenea, o altă lămurire are legătură cu faptul că proprietarii caselor abandonate au fost atrași de mirajul orașului. Dispariția oamenilor e pusă și pe seama cutremurelor puternice care produceau fisuri în pereții caselor.

Bătrânii din comuna Colții de Sus mai vorbesc despre tunete inexplicabile care afectau sănătatea oamenilor, de lumini umblătoare prin poienița fertilă sau chiar de iele care reușeau să ajungă până la ușa caselor din cătun.

ADVERTISEMENT