News

Satul cu 17 locuitori pe care autorităţile din Alba vor să-l transforme într-o faimoasă staţiune europeană. Investiţia este de 17 milioane lei

O mică localitate din Podişul Târnavelor ar urma să fie revitalizată cu investiţie importantă, care ar transforma-o într-o staţiune balneară.
04.03.2023 | 21:19
Satul cu 17 locuitori pe care autoritatile din Alba vor sal transforme intro faimoasa statiune europeana Investitia este de 17 milioane lei
Localnicii au amenajat un lac pe masivul de sare de la Ocnişoara Foto: Facebook Ocnişoara
ADVERTISEMENT

Autorităţile încearcă să transforme un mic sat din Alba într-un centru turistic extrem de important. Dacă satul Ocnişoara are în prezent doar 17 locuitori, notabilităţile locale speră să aibă cel puţin de zece ori mai mulţi turişti, dacă e să judecăm după investiţiile făcute aici.

Capacitatea maximă a complexului va fi de 600 de locuri

Satul Ocnişoara este cunoscut pentru apele sărate de care dispune, prospecţiunile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care, prin eroziune, a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. Asta le-a dat idee oficialilor judeţului Alba de a construi aici o staţiune de băi termale.

ADVERTISEMENT

Consiliul Județean Alba a aprobat de peste doi ani un proiect de hotărâre referitor la trecerea unui teren cu o suprafață de 26.367 mp aflat pe raza localității Ocnișoara, din administrația locală în cea județeană pentru “realizarea obiectivului de interes judeţean Băile Sărate Ocnişoara”.

Între altele, Consiliul Judeţean a stabilit iniţierea construirii aici a unui ştrand cu o arhitectură tradiţională, cu sursă de inspiraţie etnografică locală. Un punct aparte în Ocnişoara este zona numită “Murătoare”, unde a fost reamenajată fântâna de 200 de ani.

ADVERTISEMENT

Din vremuri străvechi localnicii obişnuiesc să ia de aici apă sărată, folosind-o pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar şi în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul, după cum afirmă autorităţile judeţene,

Investiţia în amenajarea acestui complex termal se ridică la 17 milioane lei, practic un milion de lei pentru fiecare locuitor al satului. Conform proiectului, complexul va dispune de patru bazine cu apă dulce, trei lacuri cu apă sărată, restaurant, pool bar, seră, piaţă de sare, loc de joacă pentru copii şi terenuri de sport. Capacitatea maximă este de 600 de persoane, iar durata de realizare a investiției este de 24 luni.

ADVERTISEMENT

“Acest proiect are ca obiectiv în primul rând dezvoltarea sectorului de turism și agrement, datorită creșterii atractivității zonei. Un alt obiectiv este reprezentat de conformarea la anumite standarde a spațiilor amenajate în folosul comunității de pe raza comunei și încurajarea actualilor și viitorilor investitori, la respectarea vieții comunei și a cadrului natural valoros, prin asigurarea condițiilor create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale”, se arată în documentația proiectului.

Investiția de la Ocnișoara ar urma să fie legată de cea de la Băile Sărate Ocna Mureș, care se află la aproximativ 30 de kilometri distanță. Astfel, Ocna Mureş şi Ocnişoara vor deveni puncte importante pe harta judeţeană şi naţională în ceea ce priveşte balneoturismul şi medicina recuperatorie, susţin reprezentanţii CJ Alba.

ADVERTISEMENT

Satul Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba, în zona Podişului Târnavelor. Face parte din comuna Lopadea Nouă, dar înainte de reorganizarea administrativă din anul 1968 Ocnişoara era comună şi avea aproape 800 de locuitori.

ADVERTISEMENT