Life

Satul din România despre care se spune că “atinge cerul”. Cei care-l vizitează îl consideră “Raiul pe pământ”

Unde se află satul din România despre care se spune că “atinge cerul”. Este considerat “Raiul pe pământ” de cei care îl vizitează.
06.05.2023 | 09:00
Satul din Romania despre care se spune ca atinge cerul Cei carel viziteaza il considera Raiul pe pamant
Satul din România despre care se spune că “atinge cerul”. Sursa foti: Facebook, Știri de Cluj/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul din România situat la altitudine mare, despre care se spune că “atinge cerul”. Cei care vizitează acest loc spun despre el că este “Raiul pe pământ”. Este foarte greu de ajuns acolo.

Satul din România despre care se spune că “atinge cerul”. Unde este situat

Este vorba despre Măguri, care face parte din cele trei sate care alcătuiesc comuna Măguri-Răcătău. Aceasta este situată în Ardeal, în Munții Gilăului, iar despre satul Măguri se spune că este un fel de “umbrelă a României” deoarece este situat la cea mai mare altitudine din țară, între 1.250 m și 1.400m, locuită tot timpul anului.

ADVERTISEMENT

În satul Măguri se află aproximativ 390 de case, de o suprafață de 13.000 de hectare. Toate locuințele se află pe un platou montan, specific măgurilor, delimitat de munți și râuri. Este un sat izolat, iar acolo este greu de ajuns chiar și în timpul verii. În sezonul rece, accesul este aproape imposibil.

Zona se află la doar 45 de km de Cluj-Napoca, iar comunitatea de aici este una închisă, departe de ochi străini și unde nu există pensiuni agroturistice. În trecut, zona era una căutată de nobilii din Imperiul Austro-Ungar pentru relaxare și vânătoare. Aceștia au construit o vilă, precum și grajduri pentru caii de rasă. În cele din urmă, nu a mai rămas nimic, informează shtiu.ro.

ADVERTISEMENT

Cum trăiesc oamenii din satul Măguri

Regulile din zonă sunt păstrate încă din cele mai vechi timpuri. Sunt foarte bine puse la punct, motiv pentru care satul lasă impresia de o comunitate sălbatică, cu puține legături cu restul lumii.

Pădurile din jurul satului constituie o sursă de hrană, dar și blestemul locuitorilor. Încă din perioada comunismului, sătenii nu au respectat vreo cotă legală a lemnului. Astfel, în satul Măguri, cine respectă regulile, moare de foame, după cum se spune acolo.

ADVERTISEMENT

În cazul în care cineva le respectă, acela va fi condamnat să lucreze pe bani puțini. În cele din urmă, acesta tot va muri de foame, însă nu la fel de repede, mai precizează sursa citată.

Oamenii din satul Măguri nu s-au putut supune nimănui, nici măcar comuniștilor. Aceștia au descins dintr-un ARO, condus de secretarul zonal de partid și de comandantul Securității din Cluj, pentru a le impune regulile patriei, însă lucrurile nu aveau să meargă conform planului. Sătenii din Măguri i-au înconjurat și au fost la un pas să-i răstoarne cu mașina în râu.

ADVERTISEMENT

În acest sat nu există medici sau farmacie, iar singura întreprindere este a șoferului care face curse pe traseul de 45 km, de la Măguri-Răcătău până la Cluj-Napoca și Retur. Cu toate acestea, șoferul nu se încumetă să meargă până sus.

Există o porțiune a drumului județean, de aproximativ 7 km, neasfaltată. Astfel, copiii trebuie să meargă la școală până în Măguri-Răcătău, pe jos sau cu mașinile, dacă se ivește vreun șofer, până la cursă.

În plus, drumul nu este singura problemă a sătenilor. Gospodăriile locuitorilor din Măguri sunt adesea atacate de urși, care vin și mănâncă animalele din ogradă, potrivit gazetadecluj.ro. Mai mult, aceștia atacă și oamenii. Urmările nu au fost grave până acum, însă locuitorii se tem de urși.

ADVERTISEMENT