Unde se află satul unic din România, cu mai multe străzi decât case. Mai este cunoscut drept “satul-labirint” și nu sunt mulți care au auzit de acest loc.
În România există multe locuri foarte interesante, iar unele dintre ele fiind mai mult sau mai puțin cunoscute. Indiferent dacă este vorba despre peisaje de natură unice sau o arhitectură inedită, cei care ajung în asemenea locații nu vor fi dezamăgiți.
Situat în județul Harghita, satul Inlăceni (Enlaka, în limba maghiară), este un loc ce le poate pune probleme celor care ajung acolo, pentru că se pot rătăci foarte ușor dacă nu cunosc drumul.
Cunoscut ca “satul-labirint”, în Inlăceni există 161 de case, însă 68 dintre acestea nu au fost niciodată renovate. Toate sunt din temelie piatră și sunt foarte asemănătoare între ele, cele mai multe fiind albe. Cea mai veche locuință datează încă din 1742 și încă rezistă.
Structura superioară, realizată exclusiv din lemn, reprezintă una dintre particularitățile caselor din Inlăceni. Chiar și cuiele care au fost folosite la îmbinarea grinzilor sunt din lemn, iar ferestrele caselor sunt pictate.
Nu doar casele din sat reprezintă singurul aspect interesant, ci și ulițele care îl străbat. Satul nu est traversat de vreun drum important la nivel național, fiind izolat de civilizație.
Ulițele sunt mai multe la număr decât casele. Străzile sunt așezate în cercuri concentric, iar acestea duc către intrările și ieșirile din satul Inlăceni. Oficial, în sat există 182 de ulițe, motiv pentru care este cunoscut ca “Satul Labirint”.
Satul este unic la noi în țară și este locuit exclusiv de maghiari. Este situat la 644 metri altitudine de poalele Vârfului Firtanus și la 23 de km de Cristuru Secuiesc.
Potrivit cercetărilor istorice, în sat au trăit și români, dar au fost asimilați din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Familiile de bază din Inlăceni erau Czijra Janos, Jakabb Gergeli, Katona Gyorgy şi Simo Janos, însă în prezent mai există puțin peste 180 de locuitori.
Conform ultimelor cercetări, satul datează de pe vremea romanilor. Prima atestare documentară, însă, este din 1333. Mai multe vestigii arheologice găsite aici dovedesc faptul că satul este, de fapt, mult mai vechi.
Mai exact, pe teritoriul satului Inlăceni au fost descoperite urmele unor așezări din epoca bronzului. S-au descoperit fragmente ceramice de tip celtic, un tezaur de monede bizantine, dar și o sabie de bronz, notează Adevărul.
În plus, în perioada romanilor, a existat un castru roman în sat. Acesta a fost construit la jumătatea secolului al doilea, în timpul domniei împăratului roman Septimius Sever.
Au staționat, pe teritoriul satului, soldații cohortelor Hispanica din Legiunea a XIII-a – Gemina. Chiar și în prezent, planul localității păstrează aspectul vechii fortificații romane.
Biserica Unitariană din sat, care a fost ridicată în secolul al XV-lea din pietre romane, se află în centrul satului, la o altitudine de 655 de metri. Construcția este apărată de un zid de piatră de mari dimensiuni și reprezintă unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din zona Cristurului.