News

Savanții avertizează: Luna se micșorează. În ce zonă se vor produce cutremure

Oamenii de știință au descoperit că Luna se micșorează. Acest fenomen va produce și o serie de cutremure în unele zone ale acestui corp astronomic.
30.01.2024 | 20:01
Savantii avertizeaza Luna se micsoreaza In ce zona se vor produce cutremure
Fenomen observat de astronauți: Luna se micșorează. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit că Luna se micșorează cu mai mult de 46 de metri în circumferință. Se întâmplă acest fenomen pe măsură ce nucleul său s-a răcit treptat în ultimele sute de milioane de ani.

Fenomen observat de astronauți: Luna se micșorează

Satelitul natural al Pământului a pierdut circa 100 de metri în circumferință în ultimele câteva sute de milioane de ani, pe măsură ce miezul său s-a răcit. Procesul în cauză face ca suprafața Lunii să dezvolte riduri și pliuri. Este un proces similar cu modul în care un strugure devine stafide atunci când se usucă, conform Independent.

ADVERTISEMENT

Întrucât suprafața Lunii este fragilă, asta duce la formarea unor falii în care secțiuni ale crustei se împing unele în altele. Oamenii de știință au observat că micșorarea Lunii a provocat deformări semnificative în regiunea polară sudică a acesteia.

Micșorarea Lunii vine și cu o activitate seismică intensă. Vorbim de așa-zisele ”cutremure lunare”. Astronomii avertizează că locațiile din apropierea zonelor de defectare ar putea reprezenta pericole pentru viitorii exploratori umani.

ADVERTISEMENT

Mai multe zone ale Lunii, propuse în trecut de cei de la NASA pentru aterizările cu echipaj uman ale misiunii Artemis III, au suferit modificări notabile din cauza procesului de micșorare.

În ce zone ale Lunii se vor produce cutremure

Trecutul îi face pe cercetători să se teamă de cutremure majore pe acest corp astronomic. Un studiu care apare în jurnalul științific The Planetary Science Journal astabilit o legătură între un grup de fisuri din regiunea polară sudică a Lunii și unul dintre cele mai puternice cutremure lunare înregistrate cu peste 50 de ani în urmă de seismometrele Apollo.

ADVERTISEMENT

Având în observație modele de simulare a stabilității versanților, cercetătorii au descoperit că anumite zone erau deosebit de sensibile la alunecările de teren cauzate de mișcările seismice.

Thomas R. Watters, autorul principal al studiului și cercetător senior emerit la Centrul pentru Studii Pământene și Planetare al Muzeului Național al Aerului și Spațiului din SUA, a avertizat cu privire la posibilitatea apariției unor alunecări pe falii existente sau la formarea de noi falii de împingere. De regulă, cutremurele lunare de mică adâncime se produc în apropierea suprafeței Lunii, la sute de kilometri adâncime în scoarță.

ADVERTISEMENT

Asemenea cutremurelor de pe Pământ, cele lunare de mică adâncime pot fi suficient de puternice pentru a deteriora structurile construite de om. Dacă seismele de pe Pământ sunt adesea de scurtă durată, cele lunare de mică adâncime pot dura ore întregi sau chiar o întreagă după-amiază.

ADVERTISEMENT