Un cutremur cu magnitudinea 7,1 a lovit marți dimineața devreme o parte slab populată din regiunea Xinjiang din vestul Chinei, rănind șase persoane și deteriorând sau prăbușind peste 120 de case pe o vreme extrem de rece, au anunțat autoritățile.
Cutremurul a zguduit comitatul Uchturpan, numit în mandarină Wushi, în prefectura Aksu, la scurt timp după ora 2 dimineața, a declarat Centrul rețelelor de cutremure din China. Aproximativ 200 de salvatori au fost trimiși la epicentru.
Dintre cele șase persoane rănite, două au suferit răni grave și patru au fost minore. În plus, 47 de case s-au prăbușit, 78 de case au fost avariate și unele structuri agricole s-au prăbușit, a postat guvernul Regiunii Autonome Xinjiang Uygur pe contul său oficial Weibo, relatează Associated Press.
Cutremurul a doborât liniile electrice, dar curentul electric a fost restabilit rapid, au anunțat autoritățile din Aksu. Comitatul montan Uchturpan avea în jur de 233.000 de locuitori în 2022, potrivit autorităților din Xinjiang.
Biroul de căi ferate din Urumqi a reluat serviciile după ora 7.00, după ce verificările de siguranță au confirmat că nu există probleme pe liniile de tren. Suspendarea afectase 23 de trenuri, a precizat biroul care deservește capitala Xinjiang pe contul său oficial Weibo.
Serviciul geologic al SUA (USGS) a precizat că seismul a avut o magnitudine de 7,0 grade și s-a produs în lanțul muntos Tian Shan, activ din punct de vedere seismic. “Sunt probabile pagube importante”, se arată în raportul USGS.
Serviciul american a precizat că cel mai mare cutremur din zonă din ultimul secol a avut o magnitudine de 7,1 și a avut loc în 1978, la aproximativ 200 de kilometri (124 de mile) la nord de cel de marți dimineață.
Au fost înregistrate mai multe replici, cea mai puternică dintre ele având o magnitudine de 5,3.
Zona rurală este populată în mare parte de uiguri, o etnie turcică predominant musulmană, care a fost ținta unei campanii de asimilare forțată și detenție în masă din partea statului.
În comitatul Uchturpan se înregistrează temperaturi cu mult sub zero grade Celsius, cu minime de până la minus 18 grade Celsius prognozate de Administrația Meteorologică din China în această săptămână. Părți din nordul și centrul Chinei au fost afectate de valuri de frig în această iarnă, autoritățile închizând de mai multe ori școlile și autostrăzile din cauza furtunilor de zăpadă.
În provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, salvatorii continuau să încerce să găsească victimele îngropate de o alunecare de teren luni în satul Liangshui. Unsprezece cadavre au fost recuperate, iar doi supraviețuitori au fost salvați după ce alunecarea de teren a îngropat 47 de persoane în 18 case, în condiții de frig și zăpadă căzută.
Cutremurul de marți a fost resimțit la sute de kilometri distanță. Ma Shengyi, proprietara unui magazin de animale de companie în vârstă de 30 de ani, care locuiește în Tacheng, la 600 de kilometri de epicentru, a declarat că câinii ei au început să latre înainte de a simți cum se cutremură clădirea în care locuiește.
Cutremurul a fost atât de puternic încât vecinii ei au fugit la parter. Ma s-a repezit în baie și a început să plângă. “Nu are rost să fugi dacă este un cutremur mare”, a spus Ma. “Am fost speriată de moarte.”
Lustrele s-au legănat, clădirile au fost evacuate, iar o clădire de birouri media din apropierea epicentrului s-a zguduit timp de un minut întreg, a relatat agenția oficială de știri Xinhua. O înregistrare video postată de un utilizator chinez de internet pe Weibo a arătat locuitori care stăteau afară, pe străzi, îmbrăcați în geci de iarnă, iar o fotografie postată de CCTV a arătat un zid crăpat, cu bucăți căzute.
Cutremurele au fost resimțite în întreaga regiune Xinjiang și în țările vecine Kârgâzstan și Kazahstan. În capitala kazahă Almaty, oamenii și-au părăsit casele, a relatat agenția rusă de știri Tass.
Videoclipuri postate pe platforma de mesagerie Telegram au arătat oameni din Almaty alergând pe scările blocurilor de apartamente și stând afară, pe stradă, după ce au simțit cutremure puternice. Unii oameni păreau că și-au părăsit rapid casele și au fost fotografiați stând afară la temperaturi scăzute, în pantaloni scurți, la temperaturi scăzute.
Cutremurele sunt frecvente în vestul Chinei, inclusiv în provinciile Gansu, Qinghai, Sichuan și Yunnan, precum și în regiunea Xinjiang și în Tibet. Un cutremur care a lovit Gansu în decembrie a ucis 151 de persoane și a fost seismul care a făcut cele mai multe victime din ultimii nouă ani din China.