În 2022, în comparație cu anul trecut, interesul românilor pentru cumpărarea unei locuințe a scăzut dramatic.
Potrivit celor mai recente date de pe piața imobiliară, în acest an, vânzările de locuințe au scăzut cu până la 40% în raport cu 2021.
Cauzele acestui fenomen îngrijorător pentru piața imobiliară sunt multiple. Ele pornesc de la faptul că românii iau mai greu credite.
Acest lucru este cauzat de prețurile ridicate de pe piața imobiliară care nu dau semne de ameliorare nici în acest final de an.
De asemenea, prețurile pentru materialele de construcții au explodat după declanșarea războiului din statul vecin. În paralel, vânzările scad pe măsură ce dobânzile cresc.
”Există un număr mult mai scăzut de achiziții, atât de locuințe noi, cât și de locuințe vechi. Dacă vorbim despre locuințele noi putem spune că scăderea este de cel puțin 30-40%”, spune Bogdan Ivan Cosmin, secretar general Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România, pentru Digi24.
Până la finalul lunii octombrie, Agenția Națională pentru Cadastru anunța că în România s-au vândut cu 11.000 mai puține case și apartamente față de aceeași perioadă a anului precedent.
Deși vânzările de locuințe au scăzut dramatic, prețurile au luat-o în sens invers. Conform aceluiași Bogdan Ivan, în 2022 s-a înregistrat un record al creșterii prețurilor la locuințele noi: +20%.
De suferit are și programul ”Noua Casă”. Până în prezent, doar 70% din fonduri au fost consumate în mai bine de jumătate de an de la lansarea programului. În 2021, fondurile s-au epuizat în primele două luni.
”Anul trecut primeam în jur de 200 de cereri pe zi, în perioada de vârf a programului. Anul acesta suntem undeva la 50-60 de cereri pe zi. E clar că românii practic sunt într-un moment de aşteptare.
Mulţi așteaptă să vadă cum va evolua piaţa. Momentul şi contextul actual a încetinit puţin ritmul de acordare a garanţiilor”, a declarat Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare, instituția care centralizează aceste cereri.