News

Scandal între doi deputați ai minorităților naționale pe tema introducerii „Istoriei evreilor” în școli. Varujan Pambuccian: “Nu sunt dirigintele clasei”

Deputatul Andi Grosaru, reprezentantul minorității italiene din România, a reclamat la Biroul Permanent al Camerei faptul că ar fi fost amenințat de către un coleg de grup, Iulius Firczak, reprezentatul rutenilor.
17.11.2021 | 17:13
Scandal intre doi deputati ai minoritatilor nationale pe tema introducerii Istoriei evreilor in scoli Varujan Pambuccian Nu sunt dirigintele clasei
Andi Grosaru, Iulius Firczak și Silviu Vexler, protagoniștii disputelor din grupul minorităților naționale/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De obicei, grupul celor 18 reprezentanți ai minorităților naționale din România este unul foarte pașnic, fără dispute interne, însă acum grupul trece printr-o criză internă generată de un conflict apărut între câțiva membri ai săi.

Disputa a devenit publică după ce Andi Grosaru (Asociația Italienilor din România) a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaților să-l sancționeze cu avertisment pe Iulius Firczak (Uniunea Culturală a Rutenilor din România) pentru că acesta din urmă l-ar fi amenințat.

ADVERTISEMENT

Ambii deputați au menționat, în declarațiile lor pentru FANATIK, faptul că unul dintre motivele tensiunilor ar fi fost legată de dezbaterile parlamentare pe marginea propunerii de lege privind introducerea obiectului de studiu „Istoria evreilor și Holocaustul” în trunchiul comun al disciplinelor studiate în liceu.

Deputatul Firczak, acuzat că și-ar fi amenințat un coleg

Pe 25 octombrie și apoi pe 29 octombtie, Andi Grosaru a trimis o cerere de sancționare a lui Iulius Firczak pentru amenințări pe care acesta le-ar fi proferat într-o ședință a grupului minorităților naționale.

ADVERTISEMENT

Domnul deputat Iulius Marian Firczak a procedat la adresarea unor ameninţări directe la adresa subsemnatului în ceea ce priveşte iminenţa aplicării unor sancţiuni prevăzute de Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru un eventual comportament pe care în mod ipotetic l-aş adopta, cu intenţia vădită de a-mi induce o stare de timorare cu privire la desfăşurarea activităţii parlamentare. Vă învederez că domnul deputat Firczak nu este la prima abatere de acest fel, fiind tolerat de fiecare dată, iar această atitudine a dumnealui se dovedeşte a fi una continuă”, se spune în cererea făcută de Andi Grosaru.

Grosaru susține că Firczak ar fi avut încă din legislatura trecută o atitudine ostilă în ce-l privește, atitudine care ar fi fost tolerată în interiorul grupului minorităților.

ADVERTISEMENT

De exemplu, dumnealui înainte de alegerile locale se ruga de deputatul ucrainenilor să-i lase locuri nu știu pe unde printr-o circumscripție. Mi-am dat seama că se roagă ca să nu-i concureze nimeni consilierii și cum se apropie momente cum sunt alegerile parlamentare sau de criză politică, se apucă să amenințe, să aibă comportamente nelalocul lor. Devine agresiv verbal, astea sunt lucruri care au ajuns la o anumită limită”, a declarat Andi Grosaru pentru FANATIK.

Acesta susține că Iulius Firczak l-ar fi acuzat, pe nedrept, că vorbește în numele grupului fără să aibă mandat și l-ar fi amenințat cu sancțiuni, precum retragerea lui din Comisia juridică și cea de constituționalitate, ca reprezentant al minorităților.

ADVERTISEMENT

„Domnul Grosaru a avut mai multe derapaje”

Firczak nu a negat că a cerut sancționarea membrilor grupului care în intervențiile din Parlament vorbesc fără să aibă mandat.

M-am dat ca exemplu pe mine: dacă Firczak vorbește prostii despre domeniul financiar și persistă în această situație, grupul să-i retragă sprijinul pentru comisia de buget și să nu mai fie membru și secretar al comisiei. Domnul Grosaru a avut mai multe derapaje din luna octombrie până în luna noiembrie și s-a ajuns ca în grup să se supună votului retragerea  sprijinului pentru Comisia juridică. După ce i s-a retras sprijinul, dânsul a considerat că este necesară o plângere către Biroul Permanent, folosind în fals, fără acordul grupului, ștampila și sigla acestuia. Sigur că BP nu a făcut decât să ia act de sesizare, deci nu s-a trimis la Comisia juridică”, a precizat Iulius Firczak.

Legea privind istoria evreilor, momentul de ruptură

Momentul rupturii dintre Grosaru și grupul minorităților a venit pe 27 octombrie când, într-o ședință a Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești, a venit să susțină proiectul pe care îl inițiase cu privire la introducerea ca materie obligatorie la liceu a disciplinei „ Istoria evreilor și Holocaustul”.

Drept coinițiatori ai proiectului figurau și alți membri ai grupului, Ovidiu Ganț (comunitatea germană) și Varujan Pambuccian (comunitatea armeană). Numai că în cadrul dezbaterilor, Grosaru a cerut amânarea discuției, reclamând totodată și faptul că proiectul nu a fost discutat în interiorul grupului.

Dacă acest obiect de studiu devine semiobligatoriu, copiii ar tebui să studieze și istoria celorlalte minorități din România. Ar trebui să avem un punct de vedere al istoricilor, al celor care studiază istoria războaielor mondiale și materia ar trebui studiată, din punctul meu de vedere, în istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Solicit amânarea pentru a vedea un punct de vedere din partea istoricilor”, a spus Grosaru.

Ulterior, reprezentantul comunității italiene a precizat că și acesta a fost un motiv invocat de Firczak în discuțiile din grup.

Domnul Vexler a solicitat scoaterea mea din comisie pentru că am pus două întrebări la adresa proiectului de lege (…) Imediat după ce a ieșit din sala comisiei juridice a solicitat pe WhatsApp să mă retragă din Comisia juridică”, a declarat deputatul.

În respectiva ședință de grup, Grosaru a fost retras ca reprezentant al grupului minorităților în Comisia juridică, dar a fost menținut ca membru și vicepreședinte al Comisiei de neconstituționalitate.

În Comisia juridică domnul Grosaru s-a poziționat nepermis, ca să nu folosesc cuvinte grele, față de un proiect legislativ al unui coleg al nostru despre istoria evreilor, deci sunt multe (…) El a avut derapaje față de mai mulți colegi, nu este la prima abatere în care se apucă să vorbească public în numele grupului fără să aibă mandat și mai vorbește și ce nu trebuie să vorbească. Lucrurile s-au adunat, s-a făcut propunerea, după care el a continuat să derapeze și s-a ajuns la vot”, a explicat Iulius Ficzak.

Biroul Permanent nu se implică în dispută

După retragerea sa din Comisia juridică, Andi Grosaru a anunțat în plen că demisionează și din funcția de membru al Comisiei de constituționalitate. În paralel, a sesizat din nou Biroul Permanent cu privire la faptul că retragerea lui  din Comisia juridică ar fi fost contrară Regulamentului Camerei Deputaților. Însă unul din secretarii Camerei, Ovidiu Ganț, coleg de grup cu Grosaru, a argumentat că această chestiune ține de activitatea internă a unui grup parlamentar și astfel nu ar trebui sesizată Comisia juridică.

Regulamentul nu prevede o asemenea modalitate de contestare, e atributul grupurilor parlamentare, ca prin regulamentele lor interne, vot, și așa mai departe, să distribuie deputații în comisii sau să îi retragă în consecință, cred că putem lua act de acest document”, a spus Ganț, potrivit stenogramei Biroului Permanent din 3 noiembrie.

Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a refuzat să comenteze disputa apărută între Grosaru și Firczak, comentând sec: „Nu sunt nici mama lor, nici tata lor, nici dirigintele clasei.” Spre deosebire de celelalte grupuri parlamentare, cel al minorităților nu este organizat ierarhic deoarece membrii săi reprezintă organizații distincte, astfel că liderul are mai mult atribuții de organizare și reprezentare a grupului. Astfel, el este mai degrabă „primul dintre egali” decât șeful colegilor săi.

ADVERTISEMENT