ADVERTISEMENT
News

Scandal în Italia. Imagini șocante cu agenți de penitenciar care bat deținuți au apărut în spațiul public. Video

O serie de imagini șocante cu deținuți bătuți într-un penitenciar din apropiere de Napoli a iscat dispute în spațiul public din Italia.
Autor: Adrian Baciu | 01.07.2021 | 15:32
Scandal în Italia. Imagini șocante cu agenți de penitenciar care bat deținuți au apărut în spațiul public. Video
Scandal în Italia. Imagini șocante cu agenți de penitenciar care bat deținuți au apărut în spațiul public. Sursa foto: Colaj Fanatik

Mai multe filmări cu agenți ai unui penitenciar care lovesc deținuții cu bastoanele și pumnii, în urma unui protest legat de Covid-19, au șocat Italia miercuri și au stârnit indignarea ministrului de Justiție.

ADVERTISEMENT

Imaginile datează din aprilie 2020, cea mai cruntă perioadă a pandemiei pentru statul european. Ele au fost realizate în închisoarea Santa Maria Capua Vetere, la nord de orașul Napoli.

Imagini șocante cu agenți de penitenciar care bat deținuți au apărut în spațiul public în Italia

Potrivit celor de la Il Domani, publicație care a ieșit pe piață cu aceste imagini, scenele violente au fost filmate pe data de 6 aprilie, a doua zi după un protest în care prizonierii au cerut măști și teste Covid, în urma primului caz de coronavirus depistat din închisoare.

ADVERTISEMENT

Scenele, cu un puternic impact emoțional, arată deținuți bătuți cu cruzime de agenți, în timp ce sunt puși să treacă printr-un coridor din închisoare.

La un moment dat, unul dintre cei încarcerați este târât și lovit cu picioarele, iar alții sunt bătuți în timp ce abia se mai țin pe picioare pe scări, cu mâinile pe cap.

ADVERTISEMENT

Mulți deținuți sunt bătuți în mod repetat de mai mulți ofițeri care folosesc bastoane. Unele persoane sunt îngenunchiate sau lovite cu picioarele în stomac sau în coaste.

Un ofițer este filmat când folosește un baston pentru a bate un bărbat aflat într-un scaun cu rotile.

ADVERTISEMENT

Ministrul Justiției: ”Este o ofensă și un ultraj la adresa demnității deținuților”

Imediat după ce aceste imagini au apărut în spațiul public, Ministrul Justiției din cabinetul de la Roma, Marta Cartabia, a convocat o întâlnire de urgență cu directorul administrației penitenciare din Italia și șeful închisorii, cerând o examinare completă a incidentului.

Cartabia a afirmat despre acest  incident că este o ”infracțiune și un ultraj la adresa demnității deținuților și a uniformei pe care fiecare femeie și bărbat din personalul închisorii trebuie să o poarte cu onoare” și a cerut o anchetă completă a ceea ce sa întâmplat.

ADVERTISEMENT

Până la această ore, 52 de angajați ai penitenciarului au fost arestați sau au fost sesizați în legătură cu demararea unor proceduri legale, sub suspiciunea de tortură, violență și abuz de putere. Ancheta vizează mai mult de 110 persoane în total.

Printre aceștia, șeful poliției închisorii, doi comisari și trei inspectori. Directorul regional al administrației penitenciare a fost suspendat.

ADVERTISEMENT

Evenimentele de la închisoarea Santa Maria Capua Vetere au iscat și scandaluri pe scena politică internă. Liderul Partidului Democrat Enrico Letta a catalogat aceste fapte drept ”intolerabile” şi i-a cerut lui Marta Cartabia să prezinte explicații în Parlament.

Pe de altă parte, extrema dreaptă şi-a exprimat solidaritatea cu supraveghetorii şi reproşează cotidianului Domani faptul că a publicat fotografii ale unora dintre acuzaţi. Liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvin a anunţat la postul de radio CRC că vizitează închisoarea joi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!