News

Scandal la reuniunea ministerială a G20. „Prezența Rusiei, ca invitarea unui piroman la întâlnirea pompierilor”

Ministrul canadian de Finanțe, Chrystia Freeland, s-a arătat scandalizată de inivitarea Rusiei la reuniunea G-20 din Indonezia, spunând că este ca și cum ai invita un piroman la întrunirea pompierilor.
17.07.2022 | 10:52
Scandal la reuniunea ministeriala a G20 Prezenta Rusiei ca invitarea unui piroman la intalnirea pompierilor
Chrystia Freeland, vicepremier și ministru de Finanțe al Canadei/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale ale țărilor din G20 s-au întâlnit în Indonezia, însă reuniunea s-a terminat sâmbătă fără un comunicat comun, din cauza diferendelor legate de invazia rusă în Ucraina.

Chrystia Freeland, ministrul de Finanțe al Canadei, și-a exprimat public nemulțumirea față de prezența delegației ruse în Indonezia, despre care a spus că este „absurdă”, echivalând cu „invitarea unui piroman la o întâlnire a pompierilor”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Tehnocrații sunt complici la crimele de război”

Ne-am opus ferm şi cu claritate prezenţei oficialilor ruşi”, a declarat vicepremierul canadian, care are origini ucrainene.

Chrystia Freeland a apreciat că întreaga lume suferă consecințele economice ale invaziei ilegale a Ucrainei de către armata rusă.

ADVERTISEMENT

Tehnocraţii economici ruşi care lucrează pentru a finanţa maşina de război a lui Putin sunt personal complici la crimele de război ale Rusiei, la fel ca generalii săi”, a spus Freeland.

Rusia va primi turbinele pentru Nord Stream 1

În schimb, ea a justificat decizia autorităților canadiene de a returna către Germania turbinele reparate care are urmează să fie folosite pentru funcționarea gazoductului rus Nord Stream 1.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată în pofida protestelor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a considerat-o ca inacceptabilă.

Provocările energetice cu care se confruntă Germania şi partenerii noştri europeni sunt foarte reale, iar Canada este conştientă de acest lucru”, a declarat Freeland care a precizat că a fost o decizie „greu de luat” de către guvernul de la Ottawa.

ADVERTISEMENT

Germania ceruse returnarea turbinelor în pofida sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a preveni întreruperea gazelor pe care Gazprom i le furnizează. SUA a sprijinit decizia Canadei afirmând că, în cazul sistării livrărilor prin Nord Stream 1, poate fi afectată capacitatea Germaniei de a furniza sprijin pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: