News

Scandal total în Educație. Profesoară, despre cadourile pe care le fac părinții de Sărbători: „Parcă am fi coafeze”

Reacția profesorilor despre cadourile oferite de părinți de Sărbători. „Ce iz de comunism”, „V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi?”
10.12.2023 | 10:57
Scandal total in Educatie Profesoara despre cadourile pe care le fac parintii de Sarbatori Parca am fi coafeze
Unii profesori spun că este umilitor pentru un dascăl să i se dea cadouri / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Perioada sărbătorilor de iarnă este și un prilej pentru părințiii care au copii la școală să se organizeze pe rețelele de socializare pentru a cumpăra cadouri profesorilor. Da nu toată lumea este de acord iar profesorii spun că vor fi puși în situații jenante.

„Ce iz de comunism!”

Mulți nu sunt însă de acord cu această practică și spun că ambii – părinți și profesori – vor fi puși în situații jenante. Primii se vor simți presați să scoată din buzunar sume mari de bani, în timp ce profesorii se vor simți mituiți.

ADVERTISEMENT

„Am văzut câteva articole și postări pe tema asta – parcă nu-mi vine să cred că încă se mai practică. Cadouri pentru profesori – ce iz de comunism! Nu ar trebui oare să evoluăm? Atât profesorii, cât și părinții sunt puși în situații neplăcute datorită acestui obicei! Părinții se simt mereu presați în a cotiza sume pe care, în multe instanțe, nu și le permit. Profesorii, pe de altă parte, se simt cumva mituiți de aceste cadouri de care, majoritatea, chiar nu au nevoie. Un ‘Mulțumesc’ spus din inimă face mai mult decât o grămadă de obiecte menite să colecteze praf”, a postat o profesoară pe Facebook.

„Stați liniștiți dragi părinți! Nu avem nevoie de nimic, nici măcar de un mulțumesc pentru că nu este sincer. Slavă Domnului ne permitem o ciocolată sau un parfum. Decât să oferiți cadouri și să bombăniți mai bine lăsați-o baltă”, a postat altcineva.

ADVERTISEMENT

„Au început deja părinții să facă grupuri separat pe whatsapp pentru a strânge bani și a se vorbi de cadouri pentru profesori, iar dacă iți spui punctul de vedere și nu esti de acord cu ei, te consideră un zid’’, se poate citi într-o altă postare.

Scumpe sau ieftine, inițiativa de a strange bani pentru cadouri le aparține profesorilor. Iar o profesoară dintr-un grup Facebook (Mămici din Cluj-Napoca) a reacționat printr-o postare, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

„Parcă am fi coafeze”

„Vă urmăresc cu interes, deoarece toată viața mea am dedicat-o copiilor. Am văzut o postare unde o mămică cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna învățătoare. Am citit și comentariile.

Vreau să vă spun că, cadrele didactice își aleg această meserie pentru că le place, nicidecum pentru cadouri. Eu nu cred că un cadru didactic a cerut cuiva un cadou.

ADVERTISEMENT

În primul rând, Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri. Este umilitor pentru un dascăl să i se dea un cadou, parcă am fi coafeze, manichiuriste sau chelneri”, scrie aceasta.

Cel mai frumos cadou: dintr-un elev, un om realizat

„Pentru mine, ca dascăl, cel mai frumos cadou este să văd că am reușit să fac dintr-un elev un om realizat și să văd că după zeci de ani nu m-a uitat, se bucură să-mi prezinte familia, copilașii. Ăsta e cel mai frumos cadou și cel mai valoros.

V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și altele. Nu, mulțumim noi știm ce cafea bem, noi știm ce parfum folosim, noi știm ce mâncăm. Am refuzat și mărțișoare, flori și invitații la banchet, deoarece am auzit comentarii de genul: iar să-i luăm flori, ce să mănânce pe banii noștri.

În primii mei ani de învățământ am primit în particular ca și cadou, două obiecte: un album de artă și o vază de rubin de la doi elevi excepționali. Când le priveam îmi aminteam de ei.

Din păcate vaza s-a spart singură la mulți ani după moartea elevei într-un accident cumplit. Atât! Să aveți sărbători fericite alături de familiile voastre și să nu uitați că dascălii nu așteaptă cadouri!”, spune profesoara.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Motivul pentru care Mihai Găinușă a ales să meargă la Asia Express împreună...
Motivul pentru care Mihai Găinușă a ales să meargă la Asia Express împreună cu Oana Paraschiv
Inflația reală în România - 40%! Taxele crescute de guvern au scumpit tot
Inflația reală în România - 40%! Taxele crescute de guvern au scumpit tot
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând...
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând o să fiu mireasă!
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână