Românii pun probleme și peste ocean, mai exact în California. Doi conaționali, care făceau parte dintr-o grupare de crimă organizată, au reușit să obțină sume mari de bani de la americani în decurs de patru luni.
În urmă cu câteva zile, poliția din San Jose, un oraș din nordul Californiei cu aproape un milion de locuitori, a anunțat arestarea a două persoane. Acestea sunt acuzate că fac parte dintr-o rețea de crimă organizată din România.
Ulterior, în presa de peste ocean au apărut imagini cu doi indivizi. Au ajuns, în detenția poliției, Mogoş Constantin și Renaldo Văduva, în vârstă de 35, respectiv 19 ani.
Pe numele acestora, procurorii americani au formulat nu mai puțin de 25 de capete de acuzare pentru înșelăciune, jaf armat, furt şi escrocherie online. Poliția din California, citată de CBS News, a precizat că infracțiunile au avut loc în perioada iulie – octombrie 2023.
”Astfel de organizații de crimă organizată obișnuiesc să-i jefuiască pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni. Vorbim în special oamenii în vârstă, care nu stăpânesc bine limba engleză și care pot fi ușor păcăliți”, a explicat Steven Clark, fost procuror.
Oamenii legii de peste ocean au precizat că românii acționau după un plan bine pus la punct. Într-o primă fază, abordau victimele din maşini de lux închiriate pentru a le vinde bijuterii de aur la preţuri mult mai mici decât în magazine.
Apoi, într-o etapă ulterioară a infracțiunii, profitau de un moment de neatenție și schimbau bijuteriile autentice cu tinichele. Victimele erau alese după un tipar bine stabilit. Atacau doar bătrâni și migranți din Asia.
În urma perchezițiilor, la domiciliile românilor s-au găsit valori importante. E vorba de 13.000 de dolari cash, trei autovehicule și instrumente folosite pentru fraude cu carduri de credit. Polițiștii, care încearcă de mai multe luni să îi prindă pe cei doi români, afirmă că în ultimele luni s-a observat o ”creștere mare” a acțiunilor rețelelor de crimă organizată cu legături în România.
”E foarte important că au fost prinși. Asta pentru că aceste organizații infracționale sunt mereu pe fugă. Acum stau temporar într-o comunitate, comit foarte multe crime şi apoi trec la următorul oraş”, mai precizează același Steven Clark.